KAUFER VIRÁG

Full text search

KAUFER VIRÁG
KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az 1-33. ajánlási szám alatti módosító javaslatokkal kapcsolatosan az LMP álláspontja az, amit már egyébként az általános vitában elmondtunk, hogy van itt egy vita a kormány és az LMP közmunka-koncepciója között. Mi nem egy olcsó állami munkaerő-kölcsönzési rendszert kívánunk létrehozni, önökkel ellentétben, hanem egy olyan intézményt, ahogyan azt Szűcs Erika is megfogalmazta, amely segíti a helyi gazdaságot, a helyi közösségek fejlődését, elősegíti a szegénység felszámolását az ország megfelelően meghatározható régióiban, ahhoz járul hozzá, és katalizátorként működik az érintett emberek munkaerő-piaci elhelyezkedését tekintve. Itt van egy alapvető különbség, mi olyan módosító javaslatokat tudunk támogatni, illetve magunk is nyújtottunk be ebben a szellemben módosító javaslatokat, amelyek az utóbbit segítik elő, és bízunk abban, hogy a kormány ezt újra tudja gondolni. Van egy kiadványunk is, amelyet szeretnék államtitkár úr figyelmébe ajánlani (Felmutatja.), “Az utolsó szalmaszál” címmel jelent meg, ez az LMP közmunka-koncepciója, amelyben az alapelveket mi magunk fogalmaztuk meg.
Egyetértésemmel szeretnék csatlakozni Bertha Szilvia képviselőtársamhoz azokkal a pontokkal kapcsolatban, amiket ő kiemelt, mi ezeket támogatni fogjuk a szavazás során. Szeretném azonban fölhívni a figyelmet az LMP számra egy másik nagyon fontos problémára, ez pedig a minimálbér alatti foglalkoztatás lehetőségének a megteremtése, úgynevezett közmunkabér címén. Mi ezt nem tudjuk támogatni, és aggodalommal tölt el minket, hogy a kormány lépésről lépésre halad afelé, hogy a minimálbér intézményét megszüntesse Magyarországon.
Mi is következhet akkor, hogyha teljes munkaidőben lehet foglalkoztatni ezen az állami munkaerő-kölcsönző rendszeren keresztül munkaerőt a minimálbér alatt? Az fog történni, hogy csökkenni fog a minimálbéren bejelentettek száma, ezek vagy munkanélkülivé válnak, és akkor majd közfoglalkoztatottként kerülnek vissza a rendszerbe, vagy pedig feketén fogják őket alkalmazni, hiszen nem fogja megérni minimálbéren alkalmazni az embereket. Ez is mutatja azt, hogy a közmunkaprogram igenis a foglalkoztatáspolitikának a része, és mi alapvetően nem értünk egyet azzal, hogy ez kikerült a Nemzetgazdasági Minisztériumból, Czomba államtitkár úr keze alól, hiszen ez egy foglalkoztatáspolitikai kérdés, befolyással van a foglalkoztatáspolitika egészére, és úgy gondoljuk, hogy a Belügyminisztérium ebben csak részben tud az önkormányzatokon keresztül hozzászólni, és nem érezzük úgy, hogy Pintér Sándor miniszter úr vezetése alatt meg fog valósulni az a fontos cél, hogy a jogosultak, a rendszerben részt vevők nagyobb lehetőséget kapjanak, illetve nagyobb eséllyel induljanak a munkaerőpiacon azután, hogy részt vettek a közfoglalkoztatásban.
Egyetlenegy dolgot emelnék még ki ezekre a módosító javaslatokra vonatkozólag, ez pedig az álláskeresési járadék kérdése. Láttuk azt, hogy a Fidesz benyújtott egy módosító javaslatot, és mégiscsak 90 napra fog csökkenni az álláskeresési járadék időtartama, ugyanakkor tudjuk azt, hogy a gyakorlat azt mutatja, Magyarországon körülbelül másfél évbe telik, mire egy ember el tud helyezkedni egy olyan állásban, ami neki megfelelő. Tehát azt gondoljuk, hogy ez nem életszerű, és változatlanul kérjük a kormányt arra, hogy gondolja ezt újra, és ne hozza teljesen lehetetlen helyzetbe a munkát keresőket azzal, hogy kihúzza az utolsó szalmaszálat is a kezükből.
A következő szakaszhoz is hozzá fogok szólni, van még egy-két javaslatom. Köszönöm szépen. (Vágó Gábor tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť