SZŰCS ERIKA

Full text search

SZŰCS ERIKA
SZŰCS ERIKA (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Még egy kicsit folytatva, amit Varga László képviselőtársam mondott. Tehát mi legalább a hátrányos helyzetű térségek munkára váró emberei számára rendkívül fontosnak tartanánk azt, hogy hosszabb időtartamú és 8 órás munkát biztosítsanak, és ha ehhez még országos közmunkaprogramon biztosítanak meleg ételt és szállást, az mindjárt másként veszi ki magát. Pláne hogy képzésről is szó van, sokszor beszéltek is róla, le is van írva, csak a törvényben ezt még egyáltalán nem látjuk, hogy hogyan kell a gépek kiszorításával létrehozott munkaprogramban, ahol elvileg nem kell semmi, csak egy lapát, és tudni kell lapátolni, hogy mi helye van itt a képzésnek, fel nem foghatom.
Ezért mondtam a londoni példát. Nem a gépeket kell kiszorítani, hanem legfeljebb azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyeknek a vásárlásával ma úgy finanszírozzuk külföldi munkavállalók bérét, hogy tulajdonképpen ésszerűen és célszerűen megcsinálhatnánk magunk is, sőt akár piacra termelő gazdasági egységeket lehetne létrehozni. Megint visszautalok azokra az elmúlt tíz évben megszületett és életben maradt kezdeményezésekre, amelyek ezt példázzák, hogy van rá lehetőség.
A legnagyobb problémát abban látom, hogy a 24. ajánlási pontban Czira Szabolcs képviselőtársunk javaslatát támogatta a bizottság. Ez azt jelenti, hogy a mai, egyébként igen rossz állapotú munkaerőpiacra most ráengedik a munkanélküli-ellátásban részesülőknek egy nagy számú csoportját, hiszen valójában arról fog szólni a történet, hogy miután megnő a jogszerző idő 5-ről 10 napra, és a maximális idő 180 napról 90 napra csökken, valójában a 40-50 nap köré szorítják le az átlagos lehetőségét az embereknek.
Önök a nagy számokat kergetik, hogy 100 ezer ember, 300 ezer ember, én már hallottam a bizottsági ülésen 600 ezer emberről is - nem ez a lényeg! Az a lényeg, hogy valóban értelmes munka legyen, tisztességes bérért, és az emberek kapjanak megfelelő támogatást képzéssel, mentorálással (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy valóban vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra, és ne ragadjanak a munkatáborokban. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť