VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Baráth Zsolt képviselőtársam a 16. ajánlási pontban javasolta azt, hogy a kormányzati előterjesztésben szereplő 6 órás oda-vissza utazás ideje legyen az, amelynél már el kelljen szállásolni a munkavállalót, ezt képviselőtársam legalább 5 órára szeretné csökkenteni. Miért is tartjuk ezt fontosnak? Azért, mert elképzelhetetlen az, hogy valaki 6 órát utazzon oda-vissza összesen egy nap, és az állam bizonyos kötelezettségeit vele szemben nem teljesíti, noha ezt egyébként a versenypiaci szektorral szemben elvárja.
Képviselőtársaim! Itt megint csak az a kettős logika működik, mint amire már a bérezés kapcsán tettem utalást. Ha az állam elvárja a versenyszektor szereplőitől azt, hogy bizonyos munkáltatói jogokat biztosítsanak, és ezek megsértése esetén számos hatóság szankcionálja a munkáltatókat, akkor én azt gondolom, minimálisan elvárható, hogy az állam a saját maga által foglalkoztatott emberekkel szemben hasonló szabályokat alkalmaz és hasonló szabályokat léptet életbe. Én nem gondolom azt, hogy ennek a kettős mércének Magyarországon működnie kellene, mint ami eddig jellemző volt, én azt gondolom, hogy ezen a téren tehát az előrelépés mindenképpen indokolt lehet, illetve indokolt lenne nemcsak emberi, hanem gazdasági szempontból is, nem is beszélve a jogszabályszerűségről.
Bertha Szilvia képviselőtársam javasolta azt, hogy amennyiben a közfoglalkoztatás a lakóhelytől távol, elszállásolás mellett történik, úgy a munkavégzés napi mennyisége nem lehet kevesebb 8 óránál. Itt vissza szeretnék az előző ponthoz kapcsolódni, amit Baráth Zsolt képviselőtársam tett, gyakorlatilag ugyanerre a logikára működik. Ha valakit elviszünk a lakóhelyétől távol, akkor nemcsak 4 órát kell számára munkát biztosítani, hanem 8 órát, ennek megfelelő bérezéssel. Egy 4 órás közmunkás (Az elnök csenget.), akinek gyakorlatilag fölemészti a bérét a megélhetése, annak egész egyszerűen nem lesz életképes ilyen módon a foglalkoztatása.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť