DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy egy felszólalást úgy illik kezdeni, ha már kérdést intéztek hozzánk, akkor azt megválaszolom Rétvári államtitkár úrnak, hiszen valóban, a kérdés fontos.
Államtitkár úr ismeri azokat az érveket, és értelemszerűen nem fogom újra elismételni, hogy miért nem vettünk részt az alaptörvény vitájában. Én ezt a döntést ma is helyesnek tartom, és azt gondolom, hogy határainkon belül és határainkon kívül szintén egyre többen tartják helyes döntésnek ezt.
Felhívom államtitkár úr figyelmét arra, hogy az alaptörvényt önök elfogadták, ezzel az alkotmányozás folyamata, már ami legalábbis az alaptörvényt illeti, azt gondolom, lezárult. Annál is inkább igaz ez, mert önök felállították az alaptörvény asztalát, egy meglehetősen érdekes államtitkári utasítás keretében, és Kövér László saját kézjegyével ellátva küldte meg ezt az alaptörvényt a magyar állampolgároknak, akik igényelték ezt. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)
Azt gondolom, hogy ez azt jelenti, hogy az alaptörvény vitája lezárult. Ami most előttünk van, az az alaptörvény módosítása. Államtitkár úr, ön is tudja, és mint jogászembernek, ráadásul egy egyetemen végeztünk, úgyhogy professzoraink is azonosak voltak, azt gondolom, nem kell magyarázni, hogy mi tehát a különbség a kettő között. Azt gondolom, vagy azon el kellene gondolkodni, és az talán nem a számunkra szégyenteljes, hanem az önök számára szégyenteljes, hogy az alaptörvényt most már második alkalommal, illetve a mai napon kezdeményezik, hogy két alkalommal módosítsák, mielőtt még az egyáltalán hatályba lépett volna. Tehát az, amit Kövér László kiküldött a magyar állampolgároknak, az soha nem volt, és soha nem lesz hatályban olyan módon, ahogy azt az állampolgárok megkapták.
Tehát azt gondolom, hogy ezt a kérdést kár firtatni, és semmilyen logikai törést a mi hozzáállásunkban és álláspontunkban e vonatkozásban kimutatni nem lehet.
Azonban szeretnék rátérni a törvényre, ha már megindokoltam, hogy miért gondolom úgy, hogy mint képviselő, helyes az, hogy ennek a javaslatnak a vitájában részt veszek.
Önök azt állítják, hogy ez a törvény a múlt felelőseiről szól, a múltról szól, a múlt felelőseinek felelősségre vonásáról és az áldozatok segítéséről. Kétségtelen tény, hogy az elénk terjesztett törvényjavaslat tartalmaz erre utaló rendelkezéseket is, azonban elsősorban nem erről szól, tisztelt képviselőtársaim, sajnos nem erről szól.
Ez a mai magyar baloldalnak a megbélyegzéséről, hiteltelenítéséről, a mai magyar baloldali politikusok, de talán azt kell hogy mondjam, hogy szándékaikon túl több millió magyar ember megbélyegzéséről szól. (Balla György: Hazugság!) És mi sem támasztja ezt jobban alá, mint amit Varga képviselő úr mondott az expozéban, vagy amiről államtitkár úr is beszélt, hogy ennek a törvényjavaslatnak, és azt hiszem, Wittner képviselő asszony is ezeket a passzusokat idézte a javaslatból, amelyek arról szólnak, hogy hogyan kötődik össze az MSZMP és az MSZP. (Babák Mihály: Eléggé!) Nem azokat a paragrafusokat emelték ki képviselőtársaim, hogy milyen módon lehet jóvátenni azokat a bűnöket, amiket elkövettek, nem azt emelték ki, hogy milyen lehetőségeket biztosít ez a törvényjavaslat arra, hogy az áldozatok kárpótlása megtörténjen, és milyen módon történjen meg, hanem éppen azokat a szakaszokat emelték ki, amelyek a mai magyar baloldalról szólnak, és a párhuzamot kívánják megvonni és érzékeltetni… (Általános zaj a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť