WITTNER MÁRIA

Full text search

WITTNER MÁRIA
WITTNER MÁRIA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! “Az igazság szabaddá tesz.” - mondja a Szentírás. Azért állok itt ma önök előtt, hogy az igazságról és a felelősségről beszéljek. Sokszor álltam úgy itt az Országgyűlésben, hogy olyan dolgokról beszéltem, amit egyes képviselőtársaimnak nem volt kellemes hallaniuk. De nem lehet mindig hallgatni. Van, amikor ki kell mondani az igazságot, még akkor is, ha ez a pillanat több mint húsz évvel a rendszerváltás után jön el. Akkor is, ha ez sokaknak kellemetlen, de a sebek begyógyulásához erre ma, 2011-ben is szükség van. (Beszélgetés, nevetgélés az 1. számú páholyban.)
“Az igazság szabaddá tesz.” - mondja az írás, de sajnos ez fordítva nem működik. A szabadság nem tett bennünket igazzá. Volt itt valódi rendszerváltozás? Volt bármiféle szembenézés a múlt bűneivel? A múltat le kell zárni, mondják azok, akik abban érdekeltek, hogy az ő múltjukról ne essék szó. Pedig a múltat addig nem zárhatjuk le, amíg annak bűneit a szőnyeg alá söprik. A múlt bűneiről igenis beszélni kell, itt az Országházban is. A gennyes sebeket fel kell nyitni egy időre, mert enélkül nem lehetséges a gyógyulás. Így juthatunk el oda, hogy végre valóban lezárhassuk a múltat.
Ha le akarunk zárni egy korszakot, akkor éles határvonalat kell húznunk. Vannak olyan nemzetek, amelyek ezt megtették. Szégyenszemre egyedül maradtunk a volt kommunista országok között, mert csak nálunk nem sikerült elérni, hogy a történelmi bűnöknek következményük legyen. Legalább a politikai életből való kizárás, a közügyek gyakorlásától való eltiltás. De mit várunk egy olyan Országgyűlésben, ahol ma is azok néznek velünk szembe, akik akkor is itt ülnének, ha Magyarország még mindig a szovjet megszállás alatt állna? (Beszélgetés és nevetés az 1. számú páholyban.) Akkor is, ha nem mentek volna ki az oroszok. De kimentek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť