DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A napirend előttijének azt a címet adta, hogy “Hatalom és mélyszegénység”. A hatalomhoz, amit említett, hozzátenném azt, hogy demokratikus viszonyok között választás van, és a választás során a győztes-nyertes pártot bízza meg a szavazó, a választó arra, hogy vezesse az országot. Nem célszerű itt a hatalom valamilyen homályos, misztifikált fogalmával összekeverni, arra kapott megbízást a kormány, hogy vezessen, és végrehajtson egy programot. Ehhez a programhoz tartozik az az egyik nagyon sarkalatos álláspont - és ez megjelent ugye magában a törekvésben is -, hogy egymillió új munkahely jöjjön létre ebben az országban. Ehhez a vezetéshez és programhoz tartozik az a nagyon fontos célkitűzés is - korábban nagyon sokan éltek csupán a segélyekre támaszkodva -, hogy teremtsünk olyan helyzetet, hogy valóban most már a munkában és a munkából megélve tudjanak előrehaladni. (Gúr Nándor folyamatosan közbeszól.)
Ezt szolgálja a 16 százalékos egykulcsos, családbarát adórendszer is, amelyik méltányolja a teljesítményt. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Melyik családbarát?) Tudom, hogy sajnálatos módon - rögtön mondanám azt is -, tudom, hogy sajnálatos módon a magasabb jövedelem és a magasabb teljesítmény között Magyarországon nincs még meg az a kapcsolat, amire szükség lenne, reméljük, hogy idővel ez is megteremtődik. A 16 százalékos egykulcsos, arányos és hozzátettem, családbarát (Gúr Nándor: Neked családbarát.) személyi jövedelemadónak láthatók az eredményei: ebben az esztendőben a kétgyermekes családoknak a reáljövedelme 9,7 százalékkal emelkedik, három gyermek esetén pedig 17 százalékkal. Tehát úgy gondolom, hogy mindaz, amit itt a családokkal kapcsolatban említett, azt az adórendszer különösen méltányolja. Az adórendszernek egyetlenegy preferenciája van, és ez valóban a családosok.
Nem nagyon állja meg a helyét mindaz, amit a munkaerő-piaci változásokról említett, hiszen a statisztikai adatok szerint a múlt év azonos időszakához képest 40 ezerrel több új munkahely van (Gúr Nándor: Akkor beszéljetek, ha ehhez képest teremtettetek új munkahelyet!), 40 ezerrel többen dolgoznak, és a 40 ezer új munkahelynek a zöme és többsége a versenyszférában jött létre. Ez a cél, hogy a versenyszférában jöjjenek létre valóban tartós munkahelyek.
A munkaerőpiacon alapvetően két probléma van, és úgy gondolom, hogy azok a lépések, amelyeket a kormány tett, mindkettőt próbálják kezelni. Az egyik oldalon van egy közel 600 ezres létszámú tömeg, amelyik nem jut el a munka világába, többfajta ok miatt: részben képzettségi szintje miatt sem, számukra nyújt lehetőséget jövő évtől kezdve a Start-munka, illetve már az ebben az évben is elindult közfoglalkoztatás; a másik oldalról probléma az, nagyon jól látható, hogy bizonyos szakmákban komoly szakemberhiány van, ott pedig a képzés és a szakképzés oldalán kell segíteni.
Tehát szükség van egy rugalmas munkaerőpiacra. A parlament előtt lévő törvény, amelyik a munka világát szabályozza, pont ezt a rugalmasságot teszi lehetővé, és nagy öröm számomra, hogy a szakképzési törvény is a parlament előtt van, amely lehetővé teszi annak a gyakorlatorientált duális szakképzésnek a megteremtését és megvalósítását, amit mindannyian szeretnénk, és egyébként a gazdaság szereplői is szeretnének, hiszen ők hozzák létre majd az egymillió új munkahelyet.
(9.40)
Ami pedig a mélyszegénységet illeti, ön is nagyon jól tudja, tisztelt képviselő úr, hogy ez nem egy máról holnapra keletkezett helyzet, és nem máról holnapra megoldható helyzet sajnálatos módon. Ha csak annyi lenne a megoldás egyébként, hogy az állam X társadalmi csoportoknak juttasson valamennyi pénzt, azzal még nem lehet megoldani a szegénység helyzetét, lehet enyhíteni. (Gúr Nándor közbeszól.) A szegénység egy nagyon összetett probléma, ezt mindannyian tudjuk, azt a lakhatástól kezdve, attól kezdve, hogy hol lakik, egészen addig, hogy milyen az iskolai végzettsége, családi állapota, nagyon sokfajta tényező befolyásolja, ezért nem lehet csak egyszerűen újraelosztással megoldani. Sajnálatos módon, a munkán keresztül vezet az út az előrelépéshez, és a kormány ehhez teremti meg a keretfeltételeket. (Gúr Nándor: Többet vártam tőled.)
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť