DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A durbani ENSZ-klímaülésszak vasárnap hajnalban fejeződött be. Az első 10 napon zajló szakértői szintű tárgyalások ugyan több részegységben eredményesnek bizonyultak, de a nagyobb politikai ügyek csak az utolsó maratoni egyeztetésen dőltek el. A kiemelt ügyek közül a legnagyobb jelentőségű a 2012 utáni globális klímarezsim formája, résztvevőinek köre.
Az Európai Unió és más országok elvárása, hogy a felálló új rendszerben a legnagyobb kibocsátó országok - így például az Egyesült Államok, Kína vagy India - egyaránt jogilag kötelező erejű kibocsátáscsökkentési intézkedéseket vállaljanak. Lényeges, hogy a cselekvésre még olyan időpontban és olyan feltételekkel kerüljön sor, hogy a veszélyes mértékű éghajlatváltozás elkerüléséhez szükséges határértékek tarthatók legyenek.
Az Európai Uniónak most először sikerült nagyszámú, mintegy 120 fejlődő országot - főként a legkevésbé fejlettek és az afrikai országok sorából - maga mögé állítania, és ezzel nyomást gyakorolnia nagyobb tárgyalópartnereire. Az együttes fellépés eredményeként útiterv lett elfogadva a 2012 utáni klímarezsim szabályait tartalmazó, jogi erővel bíró megállapodás kidolgozására.
A végső, elfogadott szöveg szerint egy új munkacsoport áll fel, melynek feladata az új, jogi erővel bíró megállapodás előkészítése. Az így előkészített megállapodást a munkacsoportnak legkésőbb 2015-ben el kell fogadnia, és legkésőbb 2020-ig jogi erőre kell emelnie. Az Európai Unió a fenti útiterv elfogadásához és az egyes környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságú szabályok tisztázásához kötötte részvételét a kiotói jegyzőkönyv folytatásában.
Az útiterv kapcsán történt előrehaladással párhuzamosan arról is döntés született, hogy a kiotói jegyzőkönyv újabb 5 vagy 8 évre, a globális megegyezés hatálybalépéséig folytatódik. Egyelőre bizonytalan, hogy az EU mellett még hány fejlett állam vesz részt a jegyzőkönyv folytatásában, feltehető, hogy Kanada, Japán és Oroszország eddig kinyilvánított szándékai szerint kimarad ebből. Kanada egyébként talán éppen a tegnapi napon erősítette meg ebbéli szándékát.
A magyar delegáció számára elsődleges kérdés volt hazánk kvótatöbbletének megőrzése a kiotói jegyzőkönyv következő időszakára. Ebben a magyar szempontból kiemelt kérdésben a magyar szakértők és állami vezetők rendkívül sikeresen képviselték hazánkat, a végső kompromisszum tárgyalása során a magyar javaslat is erős támogatást kapott.
A kérdésben az ülésszakon az utolsó napokban folyamatosan intenzív egyeztetés zajlott, és sikerült elkerülni, hogy a többlet korlátozva legyen, s a jövőbeli esetleges kompromisszum körvonalai is kirajzolódtak. Az ügyben további lényegi munka várható 2012-ben. Magyarország aktív szerepvállalását a kompromisszumkeresésben mind a lengyel, mind a bejövő dán elnökség nagyra értékelte.
Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy már felszólalásom elején jeleztem, a klímakonferencia csak vasárnap hajnalban ért véget, erre való tekintettel az ott elhangzottak és a megszületett döntések mélyreható értékelése és részletezése jelenleg is folyamatban van, ezért kérem a képviselő úr türelmét a bővebb és részletesebb tájékoztatásig.
Köszönöm a Ház türelmét. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(9.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť