DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy emlékeztessem önt Pintér Sándor miniszterjelölti meghallgatására, amikor is a bizottsági meghallgatáson a miniszter úr világosan elmondta, hogy az első évben nőni fog a bűncselekmények száma, ami annak lesz köszönhető, hogy az emberek jobban bíznak a rendőrségben, a korábban látenciában maradt bűncselekményeket feljelentik, a rendőrség eljár, és ez ugyan azt a látszatot eredményezi, illetőleg azt a helyzetet idézi elő, hogy nő a bűncselekmények száma, de mégis nő az emberek biztonságérzete.
Engedje meg, hogy a két héttel kapcsolatos megjegyzésére elmondjam, hogy a kormány megalakulását követően Pintér Sándor belügyminiszter úr azonnal intézkedett, hogy az ország leginkább veszélyeztetett térségei, így Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi településén legyen rendőr, a Készenléti Rendőrség egységei jelentek meg ezeken a településeken, és mindaddig jelen voltak, amíg a rendet, a közbiztonságot helyre nem állították. Engedje meg, hogy arra is utaljak, ön gúnyosan jegyezte meg, hogy 1800 rendőrt avattunk a Hősök terén; ez a szám nem 1800, hanem mára már 4130 rendőr állt szolgálatba (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Zakó László: Mi kérünk elnézést!), tehát 4130 rendőr állt szolgálatba.
Ha önöknek is fontos az, hogy tényleg számon kérik rajtunk a közbiztonság javítását, a közbiztonság teljes helyreállítását, akkor én meg azt kérem önöktől, hogy szavazzák meg, támogassák azokat a törvényeket, amelyek ezt a célt szolgálják. Hiszen ha visszaidézem, önök az elmúlt időszakban nem szavazták meg a szabálysértési törvény módosítását, ennek a törvénynek a hatálybalépését követően, ami 2010. augusztus 19-én történt, jelentős mértékben visszaszorult a kis értékű bolti lopások száma, 40 százalékkal csökkent, a kistelepüléseken megszűntek azok a veszélyes jelenségek, amelyeket ön is említett, és önök, annak ellenére, hogy rendet követelnek tőlünk, mégsem támogatják.
Tisztelt képviselők, döntsék el, a törvénytisztelő, becsületes polgárok oldalán állnak, vagy a bűnözők oldalán állnak! Miért nem támogatják ezeket a törvényjavaslatokat, és miért nem támogatják a jelenleg a parlament előtt is fekvő törvényjavaslatokat? (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Mert rosszak!)
Ami pedig a rendőrség helyzetét illeti, szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat arról, hogy a rendőrség, ugyanúgy, ahogy 2010-ben, úgy ebben az évben is adósságmentesen zárja az évet, a kormány, a parlament biztosítja a rendőrség eredményes működéséhez szükséges feltételeket. A rendőrség olyan eredményeket ért el, amelyekért én most itt a tisztelt Ház falai között is köszönetet mondok, például a pénzszállító autó eltulajdonítói, vagy a szolnoki házaspár ügyében, vagy az egyéb olyan súlyos bűncselekmények ügyében sikerült eredményeket elérni, amelyek méltán keltették fel a közvélemény figyelmét.
Én tehát azt gondolom, hogy ezek az eredmények és az elmúlt másfél év eredményei azt bizonyítják, hogy a kormány igenis beváltja azt az ígéretét, amit a programjában, a nemzeti együttműködés programjában megfogalmazott, hogy a közrendet, a közbiztonságot nemzeti ügyként tekinti, és az ehhez szükséges feltételeket biztosítja. Nagyon fontos az, hogy a 2012-es költségvetésben ennek a 4130 szolgálatba állított rendőrnek a foglalkoztatásához szükséges feltételek, pénzügyi feltételek rendelkezésre álljanak.
Kérem a tisztelt képviselő urat és az önök frakcióját, ha valóban fontos önöknek a közbiztonság, ha valóban aggódnak a magyar emberek biztonságérzetének javulása kérdésében, akkor támogassák ezeket a törvényjavaslatokat, támogassák a 2012-es költségvetést, támogassák a tisztelt Ház előtt jelenleg részletes vita előtt álló szabálysértési törvényt, ez a törvény is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a törvénytisztelő emberek biztonságban, nagyobb biztonságban legyenek.
Tisztelt Képviselő Úr! Én úgy gondolom, hogy az elmúlt másfél évben jelentős eredményeket tudtunk elérni a közbiztonság területén, ez a feladat egyébként nem ad okot arra, hogy teljesen elégedettek legyünk, hiszen ez egy olyan feladat, amiért mindennap meg kell küzdeni, mindennap többet kell tenni a közbiztonság javítása érdekében, mint amit tegnap tettünk. A kormány erre kész, a kormány biztosítja ennek a feltételeit, a rendőrség vezetése bebizonyította az elmúlt másfél évben, hogy a feladatát teljesíteni tudja, és kérem a tisztelt Házat, a tisztelt parlamentet, és önt is, képviselő úr, hogy ön is támogassa ezeket a törekvéseket.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť