GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, megtisztelő számomra, de az a zajongás - őszintén mondom - nem tud megzavarni abban, hogy a gondolataimat elmondjam, mert sokkal inkább kíváncsi vagyok az államtitkár úr válaszaira.
No tehát, a gyermekek támogatását érintően a tehetős családokban havonta jól kereső emberek le tudják hívni azt a 33 ezer forintos nettó összeget a gyermekeik után - jelesül, mondjuk, azok a képviselőtársaim is, akik több gyermeket nevelnek -, akár 120-150 ezer forintos nagyságrendben, és közben hozzá kell tennem, hogy azok az emberek, akik pedig a minimálbér mellett dolgoznak a mindennapokban vagy nem sokkal többért, ezt a pénzt nem tudják utolérni, mert hiába dolgoznak, nincs negatív adójóváírás. Hát ez az a szolidaritás, amiről a rendszer beszélt annak előtte a választásokat megelőzően. De az adójóváírások lehetőségének a megszüntetése, annak a kivezetése is azt jelenti, hogy főleg ott vesz el, ahol a jövedelmek nem túl bőségesek, ahol kisebbek a jövedelmek.
A radikális adócsökkentés címszava alapján önök több mint tíz új adót vezettek be: bevezették a kutyaadót, nem tudom, már ki se merem mondani, majd be fogják vezetni a kutyanélküliekre vonatkozó adót meg a macskaadót, meg a jóisten tudja, milyen adókat, tehát odáig jut el ez az ország, hogy mindenkit megszorítanak, még azt is, akit legkiváltképp nem kellene.
De ha a foglalkoztatást nézem az egymillió új munkahely tekintetében, akkor azt kell látni, hogy 80-100 ezer emberrel kevesebb dolgozik most ebben az országban, mint 2008-ban, a válság bekövetkezte előtt. Azt kell látni, hogy a munkanélküliség nem stagnál, s azt kell látni, hogy közben az ellátás időtartamát, akik elvesztik a munkahelyüket, 9 hónapról 3 hónapra zsugorítják, miközben persze azokat a forrásokat mind a munkaadóktól, mind a munkavállalóktól beszedik, amelyek annak a fedezetét biztosítanák, hogy akár 9 hónapig is lehetne átmeneti időszakra biztonságot nyújtani.
A munka törvénykönyve tekintetében azt teszik, hogy több munkát kell végezni az embereknek kevesebb pénzért; azt teszik, hogy a regionális minimálbér bevezetésének a lehetőségét adják meg, magyarul: a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben még kevesebbet lehet keresni, mint amennyit adott esetben másutt, az ország más területi részein. A közfoglalkoztatást szétzúzták.
Gazdasági növekedés? Kiáll a miniszterük, és beszél itt a költségvetés tervezetekor 2 százalékos vizionálásról, gazdasági növekedésről. Tegnap kiáll a miniszterelnökük, és ő már nem arról beszél, ő már a 0-0,5 százalék körüliről. 2010-ben, a választások előtt ebben az országban 2,6-2,7 millió ember élt a létminimum alatt; most ebben az esztendőben ősszel ez már 3,7 millió fő volt. Ha megyünk előre időben, látható, hogy ez 4 millió fölé fog emelkedni. Ez az önök, ez az önök gazdaságpolitikája!
Hogy mit kellene tenni? A 16 százalékos személyi jövedelemadót meg kellene szüntetni. Hogy mit kellene tenni? A család- és a gyermektámogatások rendszerét úgy kellene működtetni, hogy azoknak is, akiknek kicsi a jövedelme, rendben legyen és hozzon, a közfoglalkoztatást helyreállítani, az élőmunkára rakodó járulékterheket csökkenteni, fejlesztési forrásokat kellene biztosítani a hátrányos helyzetű térségekben, pozitív diszkrimináció kellene. Egyszóval, az kellene, hogy az élhetőbb Magyarországért és a hátrányos helyzetű térségekért való munkájuk is érvényre jusson. Munka kellene, munka, államtitkár úr!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť