DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tekintettel arra, hogy két nap múlva nyolcórás időkeretben fog a tisztelt Ház erről a jogszabályról tárgyalni, engedje meg, hogy részletekbe menően ne próbáljam meg a munka törvénykönyvének azokat az állításait, amelyeket elmondott - amelyek egyébként zömében nem igazak - cáfolni, de néhány fontos elemre felhívjam figyelmet.
Először is, nem szűnt meg a háromoldalú érdekegyeztetés. Szeretném jelezni, hogy az új konstrukció, amely jelen pillanatban él, alkalmas és működőképes lehet azoknak a problémáknak a kezelésére, amelyeket az Országos Érdekegyeztető Tanács korábban nem tudott kezelni. Akinek vitái vannak ezzel kapcsolatban, annak szeretném javasolni, hogy nézze meg a korábbi évek OÉT-jegyzőkönyveit, emlékeztetőit, és olvassa el, hogy az önök kormánya milyen javaslatokat épített be a munka törvénykönyvébe, vagy más egyéb dologgal kapcsolatban vettek-e figyelembe a pogácsázáson és a kávézáson kívül egyéb olyan hatékony eszközt, amivel ezt a problémát valóban lehetett kezelni.
(13.50)
A másik: ugye, ön említi, hogy 1998 és 2002 között a minimálbér növekedett közel a duplájára, és ez milyen ágazati és egyéb feszültségeket jelentett. Szeretném fölhívni a figyelmét, tisztelt képviselő úr, hogy 1998 és 2002 között Magyarországon 234 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hát, lehet ezzel vitatkozni, csak nem nagyon érdemes, mert a számok egyértelműen ezt mutatják.
Az elmúlt napokban hallottunk híreket arról, hogy a minimálbért akarja a kormány megemelni, és innentől kezdve óriási gondok lesznek, főleg a leghátrányosabb helyzetű térségekben. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a munka törvénykönyve lehetőséget teremt arra, hogy adott esetben vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy ágazati szinten, területi szinten és egyéb szinten a minimálbértől való eltérés működőképes-e vagy sem. Ez semmi mást nem jelent, csak a lehetőségét. Szeretném fölhívni a figyelmet, hogy az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban létezik a minimálbér intézménye, és a 20 döntő többségében eltérő minimálbérek vannak, szolgálati idő, életkor és sok minden más alapján. Tehát nem ördögtől való, ráadásul az OECD ajánlásában évek óta egyértelműen javasolja nekünk, hogy gondoljuk át ennek lehetőségét.
Hogy a gazdasági környezet jelen pillanatban olyan-e Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy ezzel éljünk, ez egy másik kérdés. Szeretném itt is fölhívni a figyelmet, hogy a korábbi időszakban sem az OÉT, hanem a kormány döntött a minimálbér mértékéről, meghallgatva az OÉT-ben a munkaadói, munkavállalói oldalt. Ha elolvassák az NGTT-törvényt, vagy a munka törvénykönyvének tervezetét, egyértelműen benne van, hogy a tripartit rendszert itt is szeretnénk és kívánjuk a következő időszakban működtetni.
A részmunkaidővel vagy általában az atipikus foglalkoztatási formával kapcsolatban valóban az a helyzet jelen pillanatban Magyarországon, hogy borzasztóan el vagyunk maradva, nemcsak az uniós átlaghoz, hanem a szomszédos országokhoz képest is. Szeretném fölhívni egy konkrét dologra a figyelmet: jelen pillanatban a közszférában, amennyiben a gyermek hároméves kora alatt az édesanya vissza akar térni a munkaerőpiacra, akkor négyórás, részmunkaidős foglalkoztatásba köteles fölvenni a közszférában a munkáltató. Ezt a szabályt kiterjesztjük az új munka törvénykönyvével a versenyszférára is. Szeretném jelezni, ha ezek után a kismama úgy gondolja, hogy szeretné, ha részmunkaidőben foglalkoztatnák, ennek semmi akadálya nem lesz.
És számos olyan pontja van a munka törvénykönyvének, amely a mostani hatályoshoz képest is egyértelművé teszi azt, és valóban igaza van abban, hogy a munkavállaló és a munkaadó kvázi nem egyenrangú, és adott esetben a munkavállalót védeni kell, de szeretném fölhívni a figyelmet, hogy taxatíve megvannak azok a jogi formák, amelyekkel ezt a fajta védelmet egyértelműen meg tudjuk adni.
Tehát nyugalomra intenék mindenkit, aki a munka törvénykönyvével kapcsolatban bármiféle olyan allűrt érzékel, ami szerinte nem fedi a valóságot. Meglesz a lehetőségünk arra, hogy megtárgyaljuk. Valóban nagyon fontos törvényről van szó, hosszú évekre vagy évtizedekre meghatározhatja a munka világának alapszabályait. Ezért azt kérem mindannyiójuktól, hogy kellő tisztelettel tekintsünk ennek a tervezetnek a vitája elé.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti frakciókban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť