OBRECZÁN FERENC

Full text search

OBRECZÁN FERENC
OBRECZÁN FERENC, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 2011. november 9-ei ülésén megvitatta a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló T/4861. számú törvényjavaslatot, és azt a Házszabály 95. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a kormánypártok és az ellenzék egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találták.
Az elmúlt évek időjárása és az általa okozott természeti károk súlyos gazdasági hatással voltak a magyar mezőgazdaságra. Sajnos az eddigi kárenyhítési rendszer nem volt alkalmas a több tízmilliárd forintot kitevő károk kezeléséhez. Ahhoz, hogy ez a helyzet nagymértékben javuljon, a rendszert új alapokra kellett helyezni. Az új kockázatkezelési rendszer alapjául szolgáló törvénytervezet jelentősen hozzájárul e cél megvalósításához. Az elmúlt évek hibáit is figyelembe vevő módosításokat tartalmaz a tervezet. A bizottságban elhangzó vélemények szerint is szükség lesz a jövőben egy bizonyos mértékű finomításra is.
Megfogalmazódott a bizottsági vélemények között, hogy az állattenyésztők által hasznosított gyepterületek is bevonásra kerüljenek a törvény hatálya alá. Érvek és ellenérvek fogalmazódtak meg, a 2010. esztendő bebizonyította, hogy ezzel a kérdéssel is indokolt foglalkozniuk a törvényalkotóknak.
(20.00)
A T/4861. számú törvényjavaslat bizottsági tárgyalásakor a bizottsági tagok jónak tartották a kétpilléres kárenyhítési rendszert. Fontos, hogy végre a biztosítékok is megjelentek a károk enyhítésében. Ugyanakkor többen hangsúlyozták, hogy ez a rendszer nem is két-, hanem hárompilléres, azaz a harmadik pillért a gazdák és az állam mellett a biztosítók jelentik.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelettel kérem, hogy a T/4861. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť