SZABÓ REBEKA

Full text search

SZABÓ REBEKA
SZABÓ REBEKA (LMP): Köszönöm a szót. Én is részben Sáringer-Kenyeres Tamás mondandójára szeretnék reagálni. Nagyon tetszett nekem, amit mondott, nem az a része, amit Varga Géza kifogásolt, hanem a másik része, amikor azt mondta, hogy azt a területet, amit a természet vissza akar mindenáron hódítani, jobban járunk, ha visszaadjuk neki. Ezzel teljes mértékben egyetértek, bár nem vagyok benne biztos egyébként, hogy minden jelenlevő egyetértene, mert nekem eszembe jutnak nemcsak a belvizes területek, hanem mondjuk, azok a somogyi domboldalak, ahol most jelenleg napraforgót termesztenek, és egyébként pusztul le a talaj, és sokkal jobb lenne valamiféle évelő gyepet létrehozni; szerintem az egész országban számos olyan pontot találnák, ahol át kéne tekinteni az alkalmazott… (Gőgös Zoltán: Mind az ötmillió hektárt. – Szabó Rebeka nevet.) De azért mondom, hogy ez vitát generál.
Mindenesetre szeretnék eloszlatni egy félreértést. A rétek és legelők kérdése; azok tulajdonképpen részben a természeti táj részei. Tehát azt gondolom, ha már gazdálkodunk, akkor az az egyik legextenzívebb, legtermészetközelibb gazdálkodás, amit folytathatunk, ez az extenzív állattartás, tehát azt még jobban visszaadni a természetnek tulajdonképpen azt jelentené, hogy semmiféle gazdálkodást nem folytatunk, és ez sok terület esetében nem lehetséges. Ezért is hangsúlyoztam azt, hogy nyilvánvaló, hogy ezek ritkábban, illetve kevésbé károsodnak az extrém időjárási körülmények miatt.
Amikor azonban mégis, akkor nem tartom igazságosnak, hogy ezeket ab ovo egyszerűen kizárjuk ebből a közös társadalmi kockázatvállalásból, ezért javasoltam azt, hogy kisebb önrésszel, de valahogy ezek kerüljenek be a rendszerbe. És itt is fontos, hogy megemlítette, hogy eleve a biztosítók is óvatosabban kötnek biztosítást az állattartókkal, mert az kockázatosabb tevékenység. Itt csak arra az ellentmondásra hívnám fel a figyelmet, hogy létrehozunk egy nagy állami kárenyhítési alapot azért, mert eleve a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés kockázatos dolog, de ennek az egyik legkockázatosabb részét meg kihagyjuk az egészből, mert ezzel nem tudunk mit kezdeni.
Tehát én azért szeretném, ha valahogy ezt mégis így beemelnénk ebbe a rendszerbe. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť