DR. SÓS TAMÁS

Full text search

DR. SÓS TAMÁS
DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sok jó példa elhangzott, különösképp a győri példa, amiről Kara Ákos és Gúr Nándor képviselőtársaim is szóltak. Azt gondolom, hogy ennek valóban nagy jelentősége van, és látszik, hogy az országban vannak bizonyos térségek, ahol fejlett urbanizációs tengely van, jelentősebb ipari beruházás, pólusok vannak, tudáscentrumok vannak, egymásra épülő képzési rendszerek - ott ezt meg lehet valósítani.
Viszont, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne térjünk el a fő csapásiránytól - és akkor visszakanyarodnék a szakképzési hozzájáruláshoz -, hogy máshol is tudjunk ilyen típusú dolgokat tenni. Ezt azért vetem föl, hogy hogyan tudnánk jobban a vállalkozót érdekeltté tenni, hogy a szakképzési hozzájárulás oda jusson, ahova ő szeretné. Szeretném elmondani, hogy az oktatási bizottságunkban a kormánypárti képviselők is felvetették, hogy ha ez így lesz, akkor a 15-20 évvel ezelőtt kialakított rendszert rúgjuk föl, és tulajdonképpen a szakképzési hozzájárulásnak akkor nem az eredeti célja fog érvényesülni, ami alapján ezt annak idején létrehozták, hanem ez egy adó formájában működő rendszer lesz.
Tisztelettel azt szeretném fölvetni önöknek, hogy ha nem is olyan arányban, hogy a 30 százalékát fordítsuk akár az adott cégnél a dolgozói képzésre, de nézzük meg, hogy ott milyen százalékban lehetne eltérni, tehát egy 5-10 százalékot lehetne erre fordítani, vagy adott esetben hogyan lehetne közvetlenül a gyakorlati képzést folytató képzőhelyre eljuttatni ezt a rendelkezésre álló forrást, tehát az eredeti szándékot hogyan lehetne visszahozni, ha nem is olyan arányban, ahogy korábban volt, hanem egy más arányban.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť