DR. ZSIGA MARCELL

Full text search

DR. ZSIGA MARCELL
DR. ZSIGA MARCELL (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Csak néhány mondattal csatlakoznék Kara Ákos képviselő úr gondolataihoz, amelyet üdvözlök.
Nagyon sokan azt hiszik, hogy ahhoz, hogy egy-egy nagybefektető egy-egy térséget vagy egy-egy nagyvárost válasszon befektetése megvalósításához, akkor elég esetlegesen egy autópályának a megléte, elég esetlegesen egy jól kialakított ipari park megléte, vagy elegendő az, hogy a térség megfelelő infrastruktúrával rendelkezhessen.
Nos, azt gondolom, hogy ezen felül nagyon fontos az a szempont, hogy a térségben legyen elég munkaerő, és ha van elég munkaerő, akkor a munkaerő legyen megfelelően képzett, magasan képzett munkaerő.
(18.40)
Ezt a képzettséget elsősorban iskolai rendszerben, vagy ahogyan már többen említették, felnőttképzésben lehet megszerezni. Egy szó mint száz, meg kell teremteni a megfelelő minőségű szakképzési rendszert.
Itt csatlakoznék Kara Ákoshoz: fontos az, hogy ez a magasan képzett, magas minőségű és célzott tudással rendelkező szakembergárda nemcsak azért fontos, hogy adott esetben a multinacionális tőke számára megfelelő munkaerőt jelentsen, hanem nagyon fontos, hogy adott esetben az említett asztalosműhelyben, gépjárműszerelő műhelyekben megteremtse azt a magyar vállalkozók számára fontos versenyképességet, amellyel nem kerülhet hátrányba a külföldi foglalkoztatottakkal szemben.
Ahhoz is csatlakoznék, hogy a képzések lehetőségét nemcsak az államnak, hanem - ahogy Kara Ákos említette - a helyi önkormányzatoknak is támogatniuk kell. Szeretném megemlíteni, hogy Miskolc városa hosszú távú együttműködési megállapodásokat kötött a helyi vállalkozókkal, pontosan azért, hogy a szakemberek megfelelő képzést kaphassanak, és ezáltal a miskolci középiskolák felkészültek legyenek arra, hogy megfelelő képzettséggel lássák el a felnövekvő generációt.
Ha a szakképzési rendszer átalakítása azt a célt szolgálja, hogy a rendszer legyen átlátható, vagy a jelenleginél egyszerűbb, kezelhetőbb bürokráciát tartalmazzon, akkor a kormány jó úton jár, és az előterjesztés támogatásra érdemes.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť