FERENCZI GÁBOR

Full text search

FERENCZI GÁBOR
FERENCZI GÁBOR (Jobbik): Köszönöm, elnök úr, de nem fogom kitölteni az időkeretet, csak szeretném befejezni, amit elkezdtem az imént. Összefoglalnám a lényegét annak, hogy miért nem tudjuk támogatni ezt a törvényjavaslatot.
Úgy gondoljuk, hogy ez a 2012. január 1-jei hatálybalépés nagyon korai. Gondoljunk csak abba bele, hogy rengeteg cég már a jövő évi költségvetését elkészítette, és mintegy hat hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy ezen változtatni tudjon. A dolgozók számára például a képzéseket is már nagyon sok helyen lekötötték, ráadásul kifutó képzések is vannak.
Én azt gondolom, a bevezetéssel ráérnénk megvárni a 2013. adóévet, illetőleg a szakképzési törvény hatálybalépését is.
(19.20)
A tervezett kategóriákba sorolná szakmacsoportonként a normatívákat az adott szakma oktatási költségének arányában. Erre a bizottsági ülésen is rákérdeztünk, de kiderült, hogy még nincsenek kidolgozva ezek a kategóriák. Tehát úgy akarunk szakképzési hozzájárulást beszedni, hogy nem tudjuk még valójában, hogy milyen elv alapján fogjuk azt visszaosztani majd a tiszkekhez a különböző szakmacsoportokra.
Hiányoztak az egyeztetések, egyeztettek is meg nem is, ezekből kiszivárogtattak információkat, de én azt gondolom, hogy ennél szélesebb körű konszenzusnak kellett volna születnie, hogy ez a törvény valóban jó legyen. Az egész életen át tartó tanulás elvének ellentmond, hogy a cégek saját munkavállalóik képzésére a törvény értelmében január 1-jétől nem fordíthatják vissza a szakképzési hozzájárulás egy részét. Bár önök azt mondják, hogy uniós pályázatokból lehet majd ezeket finanszírozni, ezekről az uniós pályázatokról nem tudunk egyelőre semmit.
Azt már említettem, hogy az infrastruktúrában nem tudjuk, hogy nincs-e hiány ahhoz, hogy az ügyintézés megfelelően le tudjon bonyolódni, és valóban fel tudják számolni a bürokráciát, mint ahogyan a célkitűzések között szerepel. A tiszkekben pedig, bár az infrastruktúra adott, hiszen az elmúlt években hihetetlen sok pénz áramlott oda, rengeteg forráshoz jutottak ezek a gigaintézmények, azonban nem minden esetben van meg a megfelelő tapasztalat és a szellemi kapacitás ahhoz, hogy a szakképzés valóban minőségivé váljon.
Tehát azt kell mondanunk, hogy összességében a törvényjavaslat ebben a formájában elkapkodott, meggondolatlan és kidolgozatlan, úgyhogy emiatt nem tudjuk sajnos támogatni.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť