GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselőtársam a felnőttképzés fontosságát hangsúlyozta. Szeretném egy vetületét külön megerősíteni. A közoktatás évtizedek óta egészül ki sikeresen - megítélésem szerint - a nyelvi felnőttképzéssel. Ha nem így lenne, akkor az elmúlt egy évtizedben nem nőtt volna két és félszeresére a nyelvet tudók aránya Magyarországon. Ezek fogható, mérhető statisztikai adatok, így igazából fájó az, hogy a nyelvi képzés tekintetében az idegennyelv-tudás megszerzésének a lehetőségei gyakorlatilag megszűnnek a felnőttképzés háttérbe szorulásával.
A statisztikai számokat, amit Sós Tamás képviselőtársam mondott, csak azzal egészíteném ki, hogy egy eurostatos statisztika azt mutatja ki - saját bevallás alapján, tehát nem ilyen reprezentatív mérés, hanem az érintettek bevallása alapján -, hogy Magyarországon a 25-34 évesek körében 10 százalék mondja azt, hogy jól beszél idegen nyelven, a 35 és az 54 évesek körében pedig mindössze 5 százalék. Miközben ez, mondjuk, az északi népek esetében meghaladja a 60 százalékos mértéket. Talán ez is elgondolkodtató, hogy egy mobil, egy szabad mozgással megáldott világban mennyire célszerű vagy sem korlátok közé szorítani a felnőttképzés keretei között a nyelvtudás megszerzésének a lehetőségét.
Egy másik aspektusát röviden. A SZÉP-kártyával (Sic!) kapcsolatos rendeletet böngészve azt láttam, hogy lemaradt a TEÁOR 8559-es szám, a nyelvoktatással kapcsolatos megjelölés. Véletlen mindössze ez? Akkor korrigálni kellene. Remélem, nem tudatos.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť