DR. APÁTI ISTVÁN

Full text search

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Csak nem tudom szó nélkül hagyni az itt zajló eseményeket, és kénytelen vagyok véleményt nyilvánítani. Talán a politikában és a törvényalkotásban is működnie kellene egyfajta empátiának. Hát képzeljék el mindazt, amit önök tesznek, ellenkező előjellel! Képzeljék el, hogy ha önök ellenzékben vannak, és akkor szüntetik meg az actio popularis jogintézményét, vagy akkor hozzák be az utólagos normakontrollnál ezt az egynegyedes szabályt! Hát valószínűleg úgy ordítanának, mint az apátlan szamár, vagy úgy visítanának, mint az orbáncos malac; körülbelül ezeket a hasonlatokat tudnám önök felé megfogalmazni.
Önök se gondolhatják azt komolyan, hogy amivel eddig egy taláros testület nem bírt el, azt most oda lehet hajítani az ombudsmannak. Önök sem gondolhatják komolyan, hogy amit lerázott magáról jelen pillanatban az Alkotmánybíróság, azt majd az ombudsman képes lesz ellátni.
Az egynegyedes szabály felállítása az utólagos normakontroll esetében egészen arcátlan, hiszen lehet azt mondani, hogy ki tudja, meddig, akár évtizedekig lesz ez hatályban, de egészen biztos, hogy a mostani parlamenti erőviszonyokra szabták. Az, hogy megfosztják az állampolgárokat az utólagos normakontroll lehetőségétől, nehezen védhető, de hogy az egyes országgyűlési képviselők sem fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz, na, arra lennék kíváncsi, hogy ezt mivel tudják indokolni, hogy egy országgyűlési képviselő… Ugyanakkor miért vagyunk itt? Megkérdezem a kormány képviselőjét, megkérdezem az államtitkár urat, hogy akkor mi a búbánatot keresnek itt az országgyűlési képviselők, ha ilyen ügyekben nem tudnak utólagos normakontrollt kérni, csak egynegyedes együttes kérelem benyújtása esetén.
Egészen biztos, hogy azért csinálták ezt, hogy egyrészt a kistestvér, a KDNP ne tudjon önjáróvá válni, mert önállóan nekik sincs egynegyedük, másrészt a jelenlegi ellenzéki pártok közül az MSZP-nek és a Jobbiknak együtt van meg az egynegyede. Ahogy meglépnénk ezt az óriási hibát, belegyalogolnánk az önök által felállított csapdába, rögtön visítana az egész Fidesz-média, hogy na lám, kiderült, a napnál világosabbá vált, hogy az MSZP meg a Jobbik összeborult, hát erről beszéltünk két éve, és óriási gyűlöletkampányt, rágalomkampányt lehet erre ráépíteni.
(13.10)
Egyrészt ebbe a csapdába nem fogunk belegyalogolni, ettől azért lényegesen több eszünk van, másrészt gondolkodjunk el azon, hogy legalább az egyes országgyűlési képviselők Alkotmánybírósághoz fordulásának lehetőségét megteremtjük.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban és dr. Schiffer András részéről.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť