DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha államtitkár úr úgy értette, hogy a kifejezésem sértő volt a köztársasági elnökre, ez nem állt szándékomban. Mindössze azt kívántam jelezni, hogy elnök úr nem konfrontatív alkat, és nem várhatjuk tőle, hogy ha az ország érdekében fel kellene lépnie egy Fidesz által elfogadott törvénnyel szemben, akkor ezt megtegye. Egyébként ezt előre megmondta, hogy nem fog ilyet tenni, tehát semmilyen különös újdonságot nem állítottam én ezzel itt az Országgyűlésben.
Ami miatt azonban még fontosnak tartottam most szót kérni: államtitkár úr csúsztatással vádolja az ellenzéki képviselőket, miközben a legnagyobb csúsztatást ő követi el itt a Házban azzal, hogy megpróbálja úgy beállítani, mintha az Alkotmánybíróság elnökének, az Alkotmánybíróság testületének a javaslatai teljes összhangban lennének azzal, amit az Alkotmánybírósággal kapcsolatban a Fidesz csinál. Miközben erről szó nincs! Ön idézett az alkotmány bizonyos szabályozásából meg a mostani törvényből is, hogy mi az, amit elfogadtak az Alkotmánybíróság javaslataiból. De a legsúlyosabb kérdésben, az utólagos felülvizsgálati jogkör tekintetében azt mondta az Alkotmánybíróság, amikor zajlott az alkotmány vitája, hogy az Alkotmánybíróság utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. Ha önöknek fontos, hogy mit mond az Alkotmánybíróság ügyrendi dolgokban, akkor miért nem volt fontos a legfontosabb kérdésben? Egyébként ezzel kapcsolatban Sólyom László korábbi alkotmánybírósági elnök, köztársasági elnök azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság nem tanácsadó testülete az Országgyűlésnek, hanem bírája. Tehát ne tessék úgy csinálni, mintha itt csak ellenzéki - az ön szavával élve - hisztériakeltésről lenne szó! Nem! Nagyon komoly, tekintélyes, hozzáértő emberek kritizálták az önök által elfogadott szabályt. Hozzáteszem, joggal.
Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
(12.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť