DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Mint az előterjesztő képviselőjének, lesz módom a vitában elhangzottakra részletesen válaszolni.
Most csak Schiffer képviselő úr felszólalására szeretnék rövid reflexiót tenni. Az egyik az, hogy képviselő úr, én nem azzal indokoltam az actio popularis megszüntetésének következményeként a még folyó 1600 ügy, hogy úgy mondjam, tárgyalásának a lezárását, amit ön mond, hanem a hatáskör hiányával, ami előáll január 1-jével, egyetértve Paczolay elnök úrnak a bizottságban kifejtett véleményével.
A másik az, hogy azért az legyen világos, hogy az actio popularis abban a formában, ahogy ez Magyarországon volt, illetve ahogy december 31-éig van, a világon sehol nincs, és számtalan bírálat érte a szakmai körökben. Az Alkotmánybíróság részéről is évek óta felmerült az, hogy ez egy olyan eltúlzott és indokolatlan hatáskör, aminek a fenntartása indokolatlan.
A harmadik, hogy amiről ön beszél, és persze mások is, az alkotmányos kérdések idehozatala, amit én megértek, de gondolom, egyetért, képviselő úr, hogy ha az actio popularist fenntartjuk, akkor ez a törvény alkotmányellenes lesz, nem? És azt csak nem tehetjük meg!
Tehát az alkotmányos vitákat le lehetett volna folytatni ez év tavaszán, februárban, márciusban, áprilisban, csakhogy önök az alkotmány vitájában nem vettek részt. A Lehet Más a Politika és a Szocialista Párt nem vett részt benne, ellentétben a Jobbikkal, ezt hozzá kell tenni. Én most csak annyit tudok mondani, hogy mindenkinek megvan a morális alapja az alkotmány bírálatához, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e az egyes kérdésekben vagy sem, csak azoknak nincs, akik ebben a vitában nem vettek részt akkor, amikor annak itt volt a helye. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť