DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Egyrészt ne kívánja tőlem, Salamon elnök úr, hogy az Alkotmánybíróság elnökével vitába szálljak, ezt nem fogom megtenni.
Balla képviselő úrnak csak annyit szeretnék válaszolni, ha már itt a tényszerűséget feszegette, hogy két nappal a választások második fordulója után az önök egyik akkori alelnöke - úgy hívják, hogy Schmitt Pál - azt mondta, hogy nem készül a Fidesz lényeges közjogi változásokra, tessék utánanézni az interneten: az önök alelnöke, a köztársaság jelenlegi elnöke nem is a kampányban, hanem két nappal a választások után azt mondta, hogy nem készülnek jelentős közjogi változásokra. (Dr. Lamperth Mónika: Neki nem szóltak. Van ilyen.)
Másodszor: Répássy képviselő úr, nem véletlenül hoztam elő ezt a konkrét 2006 őszi esetet. Az önök által indítványozott modellben az érintett gazdáknak van lehetőségük arra, hogy bírósághoz forduljanak. Ez azt jelenti, hogy hosszú hónapokon keresztül fenn lehetett volna tartani azt a “rendet” a fővárosban, hogy gyakorlatilag senki nem fejezhette ki az akkori kormány alatt Demszky rendelete alapján az elégedetlenségét. (Babák Mihály: Ki az a Demszky? Miről beszélsz?) Tehát amennyiben az önök modellje érvényesült volna, akkor 2007-ben egyáltalán nem lehetett volna a Fővárosi Önkormányzat engedélye nélkül tüntetéseket tartani.
Végezetül pedig, államtitkár úr, én igazából arra lennék kíváncsi a törvényjavaslat tárgyához visszatérve, hogy arról mit gondolnak, hogy ha már az önök modellje érvényesül, tehát az alkotmányjogi panasz mint jogorvoslati lehetőség dominanciája, hogy ez ne kizárólag az alapjogsérelmekre korlátozódjon, hanem abban az esetben, ha valaki az alaptörvény más rendelkezése, tehát nem az alapjogi katalógus sérelme miatt szenved joghátrányt, akkor is élhessen az alkotmányjogi panasz lehetőségével. Magyarul, ha a hátrányos megkülönböztetés tilalmába vagy a jogbiztonságot sértő jogszabály miatt szenved jogsérelmet, akkor is kereshessen jogorvoslatot alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságon. Mi ezt javasoljuk. Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť