DR. SIMON GÁBOR

Full text search

DR. SIMON GÁBOR
DR. SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Utoljára a kormánypárti felszólalók közül Gulyás Gergely említette megint a nemzetközi példákat, de ma már ebből hallottunk bőven. Tehát most arról van szó, hogy van egy politikai céljuk, ez a politikai cél, hogy megszüntessenek egy 20 éves jogintézményt, rögtön találnak hozzá egy nemzetközi példát, és kinevezik, hogy ez a nemzetközi példa a legjobb, ezt Magyarországon nyilván alkalmazni kell.
Azt szeretném megkérdezni, mondjuk a kormány képviselőjétől, hogy ilyenkor miért nem gondolkoznak azon, hogy Magyarországnak is vannak közjogi hagyományai. (Dr. Répássy Róbert: Az Elnöki Tanács.) Én azt gondolom, hogy 20 év már hagyománynak minősül, ugyanis konszenzus volt az elmúlt 20 évben, politikai, a politikai pártok között konszenzus volt, és azt gondolom, a lakosság körében is konszenzus volt, hogy az Alkotmánybírósághoz bárki fordulhasson. Ha nem lett volna konszenzus, akkor például Répássy képviselő úr az elmúlt ciklusban a párttársaival együtt, mondjuk, nem kezdeményezett volna népszavazást, hanem népszavazás kezdeményezése helyett - mert ugye, most tulajdonképpen ezt is kizárják - egyszerűen bejelentették volna, hogy mi gondolkoztunk szociális népszavazás kezdeményezésén, de inkább úgy gondoltuk, hogy a Fidesz bead egy alkotmánymódosítási javaslatot, és megszüntetjük az Alkotmánybíróságnak azt a jogkörét, hogy például az ilyen jellegű kifogásokat felülbírálja. Nem ezt tették, hanem Alkotmánybírósághoz fordultak, úgy, ahogy az elmúlt 20 évben számtalanszor.
Egyébként ezt tették most is az ellenzéki pártok, hiszen az Alkotmánybíróság előtt számtalan ellenzéki képviselő vagy ellenzéki párt által beadott indítvány van; én magam is több beadványt adtam be, és kíváncsian vártam ezeknek az eredményét. Most pedig úgy látom, azon kell gondolkoznom, hogy az a beadvány érint-e engem mint magánszemélyt, és hogyan lehet ebből majd továbbvinni ezt az eljárást.
Tehát egyszerűen képtelenség, hogy 20 évig konszenzus van, a kampányban nem ígértek ilyet, egyébként egyetlen ígéretükben nincsen, itt az idő, lapozza fel, államtitkár úr a brosúrát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Hol ígérték azt, hogy megszüntetik az állampolgároknak ezt a jogát?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť