DR. SIMON GÁBOR

Full text search

DR. SIMON GÁBOR
DR. SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr azt mondta, hogy kicsit fárasztó ez a vita. Szerintem nem fárasztó ez a vita, hanem az a fárasztó, amit ide leírtak. Például az a fárasztó, hogy egyszerűen arra sem veszik a fáradságot sokszori megszólalás után, hogy számot adjanak arról, hogy 1600 beadványt miért akarnak ledaráltatni január 1-jétől. Szerintem ez a fárasztó és ez a képmutatás.
De a másik probléma az, hogy amikor feláll, mindig azzal kezdi, hogy csúsztatás volt, csúsztatás volt, csúsztatás volt. Ezt tette velem is, és most ezt tette frakcióvezető úrral is. Ön szerint mindenki csúsztat, természetesen önmagán kívül. De nézzük meg, hogy mi volt a csúsztatásom! Az volt a csúsztatásom, hogy nemcsak ügyvéden keresztül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, hanem jogvédő szervezeten keresztül is. Nem tudom, figyelte-e, hogy mit mondtam. Azt mondtam, hogy ügyvéd, bíróság, bírósági illeték, bírósági döntés, és utána persze néhány évvel később akár jogvédő szervezet is képviselheti az állampolgárokat, de az ügyvédkényszer vagy az ügyvédi eljárás lesz a fő szabály. A probléma az, hogy adott esetben évekig nem lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni.
A másik csúsztatás, amit ön annak vélt, hogy Magyarországon egy nagyszerű jogrendszer van, hiszen gyakorlatilag azt mondta, hogy ötfokú eljárásban bírálnak el ügyek tömkelegét. Tessék már egy olyat mondani, ami Magyarországon ötfokú eljárásban bírálható el! Ilyen nincs! Tény és való, hogy a bírósági rendszerben ön helyesen sorolta fel a hierarchiát, azonban a bírósági eljárásoknak sem polgári, sem büntető ügyszakban nem az a sajátja, hogy ötfokú eljárások keretében bírálják el. Ezt egyébként a Pp. és a Be. megfelelőképpen rendezi.
Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy nincs olyan eljárás, amit az alapügyhöz képest négy jogorvoslati fórumon keresztül lehetne elbíráltatni. Ezért azt gondolom, hogy mind a két tekintetben az volt a csúsztatás, amit ön mondott. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť