KARÁCSONY GERGELY

Full text search

KARÁCSONY GERGELY
KARÁCSONY GERGELY (LMP): Szóval igen, én azt mondom, hogy legitimebb volt, és nem a fogantatása miatt. Valószínűleg ez összefügg azzal is, hogy én nem jogász vagyok, hanem szociológus eredendően, de attól volt legitim ez az alkotmány, hogy a magyar állampolgárok ezt az alkotmányos rendet szerették. Például szerették benne az Alkotmánybíróságot is (Dr. Répássy Róbert közbeszól.), ugyanis az Alkotmánybíróság volt idáig az az intézmény, amelyben szinte minden magyar állampolgár bízott. (Dr. Répássy Róbert: A Kádár-rendszer is legitim volt!) Nem, a Kádár-rendszert nem szerették az emberek. A ’89-es alkotmányos rendet szerették, ezt onnan lehet tudni, hogy amikor a magukhoz igencsak közel álló Nézőpont Intézet megkérdezte az embereket, hogy kell-e új alkotmány, akkor azt mondták, hogy nem. Az Alkotmánybíróságban pedig a magyar lakosság 80 százaléka bízott.
És tudják, mikor alakult ki a nagy bizalom az Alkotmánybíróság mellett? Akkor, amikor ’95-ben az Alkotmánybíróság elkaszálta a Bokros-csomagot. Az az Alkotmánybíróság, ami most van, a szociális biztonságra hivatkozva nem szüntethetné meg egyébként az önök megszorító intézkedéseit sem. Akkor gondolták azt az emberek, hogy az alkotmányos intézmények és az Alkotmánybíróság az ő pártjukon áll, és ezért bíztak ebben az alkotmányban (Babák Mihály közbeszól.) és ebben az alkotmányos rendszerben, és ezért a legitimitása a ’89-ben kialakult, jogállami forradalom által létrehozott politikai intézményrendszernek igenis megvolt, mint ahogy nincs meg annak a legitimitása, hogy önök ezt lerombolják.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť