JUHÁSZ FERENC

Full text search

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Szíves elnézésüket kérem, hogy itt a karácsony vigiliája előtt egy nappal kérek pár perc figyelmet önöktől. Higgyék el, szívesebben lennék én is az utca másik oldalán (Derültség.), és mondanám azt, amit ők mondanak (Zaj a kormánypártok soraiban.), hogy elég, és hallom, hogy néhányan pedig máshová is kívánnának. Ezzel együtt is azt szeretném mondani, tekintve, hogy mégiscsak konkrét ügyről van szó, illetőleg az önök ideje miatt engedjék meg, hogy szokásomtól eltérően felolvassam ezt, amit előzetesen leírtam, pusztán csak időkímélés céljából.
Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! A politikai álmoskönyv szerint nem helyes karácsony előestéjén a parlamentben sokat beszélni, de pláne még annak, aki egy közvádas ügyben a mentelmi joga felfüggesztése mellett kíván érvelni. Szinte hallom és hallom a kórust, hogy ilyenkor a többség oldaláról mindig megjelenik a bekiabálás, hogy szégyelld magad, mondj le, takarodj, tűnj a börtönbe (Zaj. - Közbeszólás a Jobbik soraiból: Oda is kerülsz!), ülj le, és szégyelled magad. Hallom most is! Hát ez az! Ez az, ami miatt most mégis itt kellett szót kérnem, azért, mert nincs okom szégyenkezni, és nincs jogom sunyin meglapulva, bűntudatot színlelve csendben maradni, ne adj’ isten, cinkos együttérzésben reménykedni. Nincs okom magammal szemben, ne adj’ isten, a családommal szemben, és azokkal szemben sincs, tisztelt képviselőtársaim okom, akik adott esetben bíznak bennem, és legfőképpen talán azokkal szemben nincsen okom, akik megtapasztalták már, vagy éppen a jövőben fogják megtapasztalni a mostanság szokásos igazságszolgáltatást, az elszámoltatást Fidesz-módra.
Nézzük röviden a tényeket! A mentelmi bizottság előadója, mondhatni, betűhíven, fegyelmezett pontossággal idézte az ügyészség gyanút megalapozó álláspontját. Köszönöm is Németh úrnak, nagyon alapos volt. Engedjék meg ezt egy közérthetőbb nyelven megfogalmazni. 2005 februárjában a szolgálati viszonyban álló közigazgatási államtitkárnak e jogviszony alapján járultam hozzá a szolgálati lakás bérléséhez, nem pedig az állami vezetők lakáshoz jutásának szabályai szerint. Másfél év múlva pedig szintén az inkriminált jogviszony alapján járultam hozzá az elidegenítéshez, nem pedig az ügyészség szerinti szabály alapján, így szerintük kárt okoztam, ráadásul előre megfontolt károkozási szándékkal. Ennyi. Tényleg ennyi! Nem annyi, mint amennyit Budai úr ezerszer elmondott, nem annyi, mint amit a jobboldali média ezerszer világgá kürtölt, hanem annyi, hogy egy jogszabály-értelmezést én magam, illetőleg az apparátusom elvileg rosszul használt.
Engedjenek meg három megjegyzést! Ha valaki ismeri egy minisztérium működését, márpedig önök közül sokan vannak, akkor tudják, hogy jogszabály-választási ügyben, hogy tudniillik egy bizonyos ügy elbírálására milyen jogszabály lehetséges és milyen nem, azt soha nem a miniszter választja meg, hanem arra van egy nagyon erős, nagyon masszív jogi apparátus, ez a Honvédelmi Minisztériumban is így volt.
A második: az eljárás kormányokon átnyúló jogszabály-értelmezést és gyakorlatot követett, aminek eredményeként két évtized alatt nagyon sok szolgálati viszonyban álló, de egyben állami vezetői feladatot is, esetleg más, nem katonai feladatot ellátó ember kapott szolgálati lakást, és szinte mindannyian meg is vásárolhatták azt.
A harmadik: a károkozási szándék feltételezése a fentiek figyelembevételével, azt kell önöknek mondanom, hogy abszurd, vagy ami még rosszabb, tudatos, az önök elvárásához, leginkább Budai úr elvárásához igazodó politikai ihletésű felvetés. Sajnos, sok jel mutat arra, hogy az utóbbiról van szó. Én azonban elfogadom Polt Péter úrnak éppen a parlamentben talán egy hete mondott nyilatkozatát, amely szerint az ügyészségnek nincsenek politikai megfontolásai.
Reménykedem, hogy az ügyészség vezetőinek sincsenek politikai megfontolásai, és bízom a pártatlan eljárásban, még akkor is, ha a helyzet mégiscsak az, hogy a Fidesz egy politikusa feljelent elszámoltatási biztosként, a Fidesz egy volt országgyűlési képviselőjelöltje vádat emel, és a Fidesz európai parlamenti képviselőjének felesége fogja kijelölni azt a bíróságot, amely előtt egyébként majd felelnem kell. De ezzel együtt is, tisztelt képviselőtársaim, illő tisztelettel kérem a mentelmi jogom felfüggesztését.
Furcsa egy helyzet, de én a vádhatóságnak nyilvánvalóan minden segítséget meg fogok adni a jogértelmezési vita, ha ez az, minden releváns körülményének és következményének feltárásában. Abszurd is a helyzet, hiszen én védelmezem majd, mondjuk, azoknak a katonai ügyészeknek a lakásszerzését, akik katonai szolgálati viszony alapján szereztek katonai szolgálati lakást, miközben az ügyészségen dolgoztak, de furcsa a helyzet, mert az előző Orbán-kormány honvédelmi, közigazgatási államtitkárának lakásszerzését is nekem kell majd védelmeznem az ügyészség álláspontjával szemben, lévén, hogy az ugyanilyen módon, ugyanilyen formában történt.
(18.00)
Tisztelt Képviselőtársak! E ponton engedjék meg, hogy felhívjam a tisztelt Ház figyelmét - de különösen azokét, akik élen jártak az elmúlt hónapokban személyiségi jogaim megsértésében, részesei voltak egy aljas, lejárató, karaktergyilkos kampánynak, melynek keretében a világ összes mocskát a fejemre szórták - arra, ami számomra az elégtétel keresésében rendkívül fontos, hogy tudniillik a legfőbb ügyész levelében mi nincs benne. Mi nincs benne, tisztelt képviselőtársaim? Nincs benne luxuslakásozás, nincs benne áron aluli értékesítés, nincs benne whiskysdobozos korrupció, és nincs benne még ezer más dolog, amelyért egy időben Budai Gyula feljelentést tett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek alapján azt gondolom, hogy ebben a szituációban valóban az az elemi érdekem, hogy az ügyészség, majd később - valószínűsítem - a bíróság döntsön ebben a kérdésben. De illő tisztelettel kérem önöket, hogy azt a fajta feszes, határozott, számon kérő magatartást legyenek szívesek a későbbiekben a sajátjaikkal szemben is betartani. Illő tisztelettel kérem önöket, hogy az a morális mérce, amelyet velem szemben megfogalmaznak, az érvényesüljön mással szemben is. Illő tisztelettel kérem önöket, hogy azok, akik engem vádoltak és az igazságkeresésemben adott esetben ítélet elé kerülhetnek, ne bújhassanak az önök szoknyája mögé, vagy ne adj’ isten, az önök mentelmi joga mögé.
Illő tisztelettel kérem tehát, én magam is meg fogom szavazni a kiadatásomat, abban a reményben, hogy egy korrekt bírósági eljárás ezt az egész történetet igazolni fogja az én részemről, és önöknek nem lesz lehetőségük az elkövetkezendő időszakban aljas, mocskos pletykákkal foglalkozni.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť