DR. GAUDI-NAGY TAMÁS

Full text search

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS
DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Ebben a zárószavazás előtti módosító javaslatban megpróbáltam még egyszer összefoglalni és még precízebben kibontani annak a szükségességét, hogy a Magyar Szocialista Párt feloszlatását törvényi úton ki kell mondani. Elmondom az indokaimat.
Nyilván most nincsenek itt az érintettek, tehát ilyenkor nem lehet velük vitatkozni erről, de nagyon szívesen vitatkoznék erről, és úgysem tudnák megvédeni az álláspontjukat. A következőről van szó, és kérem, figyeljenek egy kicsit. Szó szerint úgy szól a módosító javaslatom, mert sokakhoz nyilván nem jutott el, nagyon felpörögtek az események itt az utolsó napokban; felolvasom, miről szól ez a javaslat, mi a tartalma, és utána elmondom az indokaimat. Abszolút jórészt hűvös jogi érvekről lesz szó.
Figyelemmel arra, hogy a törvény, tehát ez a bizonyos átmeneti rendelkezésekről szóló törvény a Magyar Szocialista Munkáspártot nemzetárulónak nyilvánítja, és a törvény megállapítja azt, hogy a Magyar Szocialista Párt a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódja, ezért a jogutódlás szükségképpeni jogkövetkezményeképpen, még egyszer hangsúlyozom, a jogutódlás szükségképpeni jogkövetkezményeként elkerülhetetlen, hogy a Magyar Szocialista Párt törvényi úton történő feloszlatása kimondassék. (Taps a Jobbik soraiban. - Közbeszólások ugyanonnan: Úgy van!) Köszönöm a támogatást.
(12.00)
Van még egy mondat ebben a módosító javaslatban, ez pedig már a hogyanról szól: a feloszlatással kapcsolatos eljárás részletszabályairól külön törvény rendelkezik, amelynek az elfogadásához az összes országgyűlési képviselő négyötödének szavazata szükséges. Miért mondom ezt? Azt hiszem, hogy ha szigorúan nézzük, tulajdonképpen már önmagában az indokolást is magában rejtette ez a normaszöveg, mert most olyan törvényjavaslatról lesz nemsokára végszavazás, amely nemzetárulónak nyilvánítja a Magyar Szocialista Munkáspártot; ezen túlmenően törvénytelenül felhalmozott vagyonról beszél az MSZMP vagyonaként; majd ott a harmadik jogi tény: a Magyar Szocialista Párt 1989-ben magát a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjának nyilvánította.
Tehát ebből én jogászként egyetlenegy következtetést tudok levonni, a jogutódlás szabályait ismerve. Mi a jogutódlás szabályának lényege? Hogy a jogutódot a jogelőddel egy tekintet alá esőnek kell tekinteni. Tehát magyarul: bármi, amit mondok a jogelőddel kapcsolatban, az a jogutódra is vonatkozik. Tehát magyarul: a jogutódnak, a Magyar Szocialista Pártnak meg kellene sértődnie akkor, ha nem tekintik ugyanannak, mint a Magyar Szocialista Munkáspárt, amelyről több pontban nagyon helyesen, nagyon részletesen felsorolják, hogy milyen kártékony tevékenységet fejtett ki a nemzet életében. Bár egy apró zárójelet csak megtennék mégiscsak, hogy az elmúlt 21 év röviden arról szólt, hogy ami a létező kommunizmusban, szocializmusban jó volt, az eltűnt, ami rossz volt, az pedig megmaradt, sőt felerősödött. Azt hiszem, ebben sokan egyetértünk; például a nemzeti vagyon, hiszen volt egy nagy nemzeti vagyon - az eltűnt. Felerősödött, mondjuk, a jogtiprás, a jogkorlátozás gyakorlata, tehát az elmúlt 21 évnek egy történelmi adósságát kell most törleszteni. Mint ahogy a II. világháború után elképzelhetetlen volt, hogy a Nemzetiszocialista Munkáspárt, az NSDAP vezetésének a magjával, a többségével és az NSDAP vagyonával, az NSDAP politikai üzenetével létrejöjjön egy új párt 1945. május 9-e után, beüljön a német parlamentbe, és azt mondja, hogy mi most a német demokratikus közélet szolid résztvevői vagyunk, illetve nem is szolid, hanem arcátlan résztvevői vagyunk, mert ők mondják meg azt, hogy mi a demokratikus alapérték és mi nem, mint ahogy most Lendvai “Cenzor” Ildikó vagy Kovács “Hazaáruló” László rendszeresen teszik ezt az MSZP színeiben.
Tehát elnézést kérek, itt egyszerűen hűvös jogi tények végiggondolásáról van szó. Tehát nem tehetnek úgy a Magyar Szocialista Párt vezetői, most éppen találkoztam Mesterházy Attilával a folyosón, amikor idefelé jöttem, és számon kértem, hogy milyen alapon nevezte a Jobbikot náci pártnak. Mondta, hogy azért, mert minket ti meg kommunistának neveztek. Mondom: bocsánat, egyrészt a kettő között ne vonjunk párhuzamot, mert a kommunisták százmillió embert öltek meg, másrészt mi nem vagyunk nácik, harmadrészt ők maguk nevezik magukat kommunistának, hiszen jogutódjának nyilvánították magukat a Magyar Szocialista Munkáspártnak. Miről beszélünk?!
Tehát így az MSZMP jogutódjaként mit csinált az MSZP az elmúlt 21 évben? A jogelőd törvénytelenül felhalmozott vagyonát, törvénytelenül kialakított, kiépített kapcsolatrendszerét felhasználva, részt vett úgymond a rendszerváltásban, és Ipkovich György képviselőtársam nem átallotta azt mondani a mai alkotmányügyi bizottsági ülésen, hogy élenjárója volt a magyar demokratikus átmenet folyamatának. Ugyanezt mondják az európai szociáldemokraták Martin Schulz vezetésével; pár napja egy riadt közleményt adtak ki, hogy szegény Szocialista Pártot bántják Magyarországon, amikor ők annyira bizonyították az elmúlt 21 évben, hogy nélkülözhetetlen szereplőivé váltak a magyar közéletnek.
Elhangzik még az is érvként, hogy sokan szavaztak a Szocialista Pártra, szörnyű dolog, hogy egy ilyen kivégzés történik. Bocsánat, nagyon sok olyan párt is kapott már szavazatot az elmúlt időszakban, amelyek tekintetében nyugodtan elmondhatjuk, hogy nincs helye a közéletben.
És még egy nagyon fontos érv, amit nem szoktak hangsúlyozni ezen téma kapcsán. Igenis, baloldali embereket ez a javaslat nem tilt el attól, hogy pártszerű keretek között, a magyar alaptörvény és a hatályos jogszabályok rendelkezései szerint kifejtsék tevékenységüket, de ne olyan párt keretén belül, amely jogutódjának mondja magát a véreskezű és a magyar jövő felszámolásáért felelős Magyar Szocialista Munkáspártnak. Tehát magyarul: ez a javaslat álláspontom szerint teljesen összhangban van az alaptörvény Nemzeti hitvallásának azon fordulatával is, amely az elmúlt, ’44 és ’90 közötti időszakot egy kidobnivaló, nagyon rossz időszaknak tekinti, és nem vállal vele jogközösséget. Tehát magyarul: egyszerűen arról van szó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ha már átmeneti szabályt alkotunk, akkor igenis, az MSZP feloszlatása elkerülhetetlenül ki kell mondassék.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť