HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Csodálkozom, hogy önök, LMP-sek beszélnek a vidéki települések helyzetéről (Derültség az LMP soraiból.). Tudja, kitől félnek a vidéki települések? Önöktől, liberális és nem liberális LMP-sektől. (Derültség és taps az LMP és az MSZP soraiból.) A mai kényszereket ugyanis nem a jelenlegi kormány, hanem a Gyurcsány-Bajnai-kormányok 2002 és 2010 között hozott döntései határozták meg. Sajnálatos az a demográfiai folyamat, amelynek részesei vagyunk, hiszen a felvételire jelentkezők csökkenő száma mögött alapvetően a drámai népességfogyás állt. Szerencsére 2010 óta a kormány intézkedéseinek következtében is javult a demográfiai helyzet, de ez a felsőoktatásban csak később jelenik meg értelemszerűen.
A felsőoktatás forrásbázisát adó, a népességfogyással nem számoló kapacitásbővítés az előző kormányok hibája. Nagyobb hallgatói létszámra tervezték meg az elmúlt években a PPP-beruházásokat, ezzel elsősorban a vidéki intézményeket, főiskolákat és karokat hozták lehetetlen helyzetbe. Például a Dunaújvárosi Főiskolát is 2007 óta csökkenő hallgatói létszám jellemzi, ahogy a Nyíregyházi Főiskola hallgatói létszámát is.
Tisztelt Képviselő Asszony! Egyébként a tanároknak, így a főiskolákon tanítóknak sem lehet illúziója az LMP-vel szemben: önök az adóemelés pártja lettek, az LMP programja brutális adóemeléseket tartalmaz, az LMP már jóval az átlagbér alatt keresőket, köztük a vidéki főiskolai pedagógusokat is sújtja, 9 százalékos személyi jövedelemadó-emeléssel számolnak önök. Ezzel több mint havi nettó 11 ezer forintot vennének ki az ő zsebükből is. Ráadásul önök megszüntették a gázártámogatást és a távhő kedvezményes áfakulcsát is. Illúziója senkinek nem lehet önökkel kapcsolatosan.
Képviselő Asszony! Talán csak ennyit mondanék a megszorításokról, amiket ön említett: a kormány éppen az önökével ellentétes úton jár. Önök, LMP-s képviselők már megint a tévedéseikből csinálnak ügyet. A kormányzati munkában minket az vezérel, hogy megoldjuk a megörökölt problémákat. A valós kihívásokra keresünk működőképes megoldásokat. Érthető módon, ahol a képzés minősége jobb, oda megy a hallgató is. Egyértelmű mindenki számára, hogy ahová nem megy hallgató, ott az oktatás színvonalával vagy valami mással baj van. Merem remélni, hogy a képviselő asszony is érzékeli, hogy a vidéki főiskolák körül sűrűsödő gondok nem az elmúlt két év felsőoktatás-politikájának következményei. Például a bajai és Szolnoki Főiskola tartozásainak több mint 80 százalékát jelentik a PPP-beruházásokkal kapcsolatos kötelezettségek, nagyjából ugyanez a helyzet Nyíregyházán és Dunaújvárosban is.
A kormány abban a helyzetben van, hogy el kell takarítania a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által itt hagyott romokat. A mi kötelezettségünk a megoldások keresése és megtalálása. Céljaink egyértelműek: a vidéki Magyarország gazdasági fejlesztése, szellemi kulturális megtartóerejének növelése. Ezért az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig minden szinten megőriztük a vidéki oktatási intézményeket, a kormány számtalan intézkedést hozott a vidéken élők támogatása érdekében. Az államadósságot csökkentettük a válság ellenére, az önkormányzatok adósságát átvállaltuk.
Ennek fényében is megerősíthetem: nincs szándékunkban a főiskolák felülről, adminisztratív eszközökkel történő megszüntetésére. A talpon maradás érdekében az együttműködés változatos formáit tudjuk felajánlani, továbbá a képzési profilok, a képzési kínálat ésszerű, a régió szükségletéhez igazodó átalakításával orvosolhatjuk a jelentkező bajokat.
Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť