OSZTOLYKÁN ÁGNES

Full text search

OSZTOLYKÁN ÁGNES
OSZTOLYKÁN ÁGNES (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Legutóbbi felszólalásomban már beszéltem a felsőoktatásban tapasztalható ámokfutásról. A nyilvánosságot megjáró tanulmányok és előterjesztések is azt mutatják, hogy a megszorító intézkedések csak most indulnak el igazán. Egy kicsit nézzük más szemmel, nézzük a vidéki Magyarország szemszögéből, hogy az újabb megszorítások és vágások hogyan hatnak a kisvárosokra és a kistelepülésekre.
Magyarországon a fejlődés és a Nyugathoz való felzárkózás gátját jelentik a jelentős regionális különbségek, amelyek a rendszerváltás óta még erőteljesebbé váltak.
(14.30)
Olyan gazdasági és társadalmi különbségekről beszélünk, amelyek a szó szoros értelmében milliókat szakítanak el egymástól. Sajnos, a kormány gazdaságpolitikája és társadalompolitikája ezen egyenlőtlenséget még csak tovább fokozza. Egy-egy régió számára meghatározó, hogy milyen oktatási intézményekkel rendelkezik. Egy főiskola nemcsak az adott település, hanem az egész térség számára kulcsfontosságú lehet. Gondoljunk csak az intézmények munkahelymegtartó hatásaira, gondoljunk arra, hogy az ott tanuló, odaköltöző hallgatók fogyasztásai, a közvetlen kifizetések, az intézményi beruházások, felújítások mekkora bevételeket generálnak! Például a Szolnoki Főiskola csak a városnak évente 2 milliárd forint bevételt hoz, és nem beszéltünk még a környező települések hasznáról. Mi sem mutatja jobban ennek az erőnek a jelentőségét, hogy amikor Mezőtúron bezárták a főiskolát, drámaian megnőtt a elvándorlás mértéke. A megszorítások már eddig is komoly következményekkel jártak. Szolnok esetében több oktatót kellett elküldeni, a képzési kínálat jelentősen beszűkült, a főiskola épületeinek több mint felét bezárták, az egyik kollégiumot éppen most kívánják bérbe adni.
Ezt a tendenciát csak fokozza, hogy az idén megváltoztatott képzési kínálat miatt az állami férőhelyek számát szűkítették, a tandíjas képzést kiterjesztették, sok intézmény rengeteg felvételizőt, hallgatót vesztett el. Próbálhatják ezt az intézmények nyakába varrni, hogy ők tehetnek a színvonal csökkentéséről, de a képlet egyértelmű. A felsőoktatás leépítése elsősorban a vidéki intézményeket sújtja leginkább. Támogatásuk esetén ezek az intézmények versenyképesebbé válhatnának, és még jobb képzéseket nyújthatnának. De folytatódik-e a leépítés olyannyira, hogy össze kelljen vonni, be kelljen zárni intézményeket? Mi lesz a soproni, gyöngyösi, bajai, nyíregyházi vagy ahogyan eddig is beszéltem róla, a Szolnoki Főiskolával? Mi lesz ezekkel a településekkel, ha tovább folytatódik a felsőoktatás leépítése? Ezért kérdezném az államtitkár urat, hogy ugye nem fognak támogatni olyan átalakítást, ami a vidéki régiók főiskoláit végérvényesen ellehetetlenítené.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť