RUBI GERGELY

Full text search

RUBI GERGELY
RUBI GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az önkormányzatok adóssága az Állami Számvevőszék jelentése szerint 2007 végén 692 milliárd forint volt úgy, hogy a megyék, a főváros, a megyei jogú városok és a 304 város adóssága az összes adósság 90 százalékát is meghaladta, és a több mint kétezer község és nagyközség adóssága együtt sem érte el a 10 százalékot. Az nem vitás, hogy az országot az elmúlt években a szocialisták adósították el, de a fideszes önkormányzatok java része is eladósodott. Mondanék néhány példát: például Miskolc polgármesterének abszurd volt az a kijelentése, hogy Miskolc országos csúcstartó volt az adósságnövekedés ütemét tekintve, a szocialisták háromszorosára növelték a város adósságát 2007 és 2010 között. Párttársai nem vették a fáradságot az ÁSZ-jelentések tanulmányozására, mert akkor látták volna, hogy nem Miskolc a csúcstartó, hanem Mezőkövesd, ahol Tállai államtitkár úr volt a polgármester, és ahol az ÁSZ által vizsgált időszakban hatszorosára nőtt a város adósságállománya.
De rossz a helyzet Debrecenben is. A város pénzintézeti kötelezettségei 2006 végétől 8 milliárd 252 millió forintról 2012-re 27 milliárd 512 millió forintra növekedtek, ami jóval több, mint háromszoros növekedés. Az önkormányzat 2007 és 2011 között csak folyószámla- és munkabérhitellel tudta a működést biztosítani. Most pedig ott tartanak Debrecenben, hogy az ingatlanértékesítésből tervezett bevételnek csupán az 5 százaléka folyt be a városkasszába, hitelt nem adnak a bankok, így az önkormányzati intézmények működése, fenntartása az idei év hátralévő részében nem biztosított. A Debrecen gazdálkodása 2012 első félévi teljesítéséről szóló előterjesztésben maga a polgármester ismeri be, hogy a város gyakorlatilag csőd közeli helyzetben van. A város szeptemberben módosított költségvetése is igazolja az ÁSZ-jelentésben leírtakat, hogy tarthatatlanná vált a gazdálkodás, katasztrofális a város pénzügyi helyzete.
Szükséges felhívnom a figyelmet a kettős mércére is, miszerint Miskolc esetében azonos tárgyban önök által tett feljelentést az ügyészség befogadta, de az általunk tett debreceni feljelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A fő indok az, hogy a képviselőink nem sértettjei a cselekménynek. Maga a Fidesz-kormány állapította meg saját polgármesterei alkalmatlanságát, amikor 2012-től a stabilitási törvénnyel kormányzati gondnokság alá helyezték az önkormányzatoknak nevezett szerveket úgy, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatos hitelek 10, illetve 100 milliós limitje fölött kormányengedélyhez kötötték azok felvételét.
Államtitkár Úr! Egy önkormányzatot csak az önkormányzat adósíthat el úgy, hogy a gazdálkodás szabályszerűségéért felelős polgármester fittyet hány a kötelezettségvállalások korlátozásairól szóló törvényekre. Ha az önkormányzatoknak a kötelező feladataik ellátásához az állami támogatás és a saját bevételek nem voltak elegendők, akkor a működésre kiegészítő támogatásra voltak jogosultak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ám ha a felvállalt, nem kötelező kiadásokat nézzük, akkor önök…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť