DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól figyeltem, kérdésében két különálló problémát is említ, egyrészt a kormányváltás előtti hibás adórendszer, másrészt pedig a kormányváltás előtti rossz családtámogatási rendszer problémáját. Mindkettőt megpróbálta kezelni a kormány, egyrészt az egykulcsos arányos személyi jövedelemadóval, másrészt pedig a családi támogatási rendszer megújításával.
Az egykulcsos adó, ön is nagyon jól tudja, egyszerűbbé teszi az adózást, nem bünteti a többletmunkát és többletteljesítményt az állam az egykulcsos adóval, és az adóelkerülést nem támogatja, sőt éppen a gazdaság kifehérítése irányába mutat. A személyi jövedelemadó mellett azonban nem feledkezett el a kormány a járulékokról sem. A korábbi rendszerrel ellentétben célzottan azokat a csoportokat támogatja, ahol a legnagyobb szükség van a járulékok enyhítésére. Idetartoznak a fiatalokon és a képzetleneken túl a kismamák is. Ezek az intézkedések a gazdaság fehérítését és a foglalkoztatás bővítését is elősegítik.
Ugyanakkor kérdésének másik fele a családtámogatási politikára vonatkozik. Hadd utaljak vissza arra, hogy a kabinet visszaállította három évre a szocialisták által két évre csökkentett gyest, és egy családbarát adórendszert vezetett be, amely nemcsak a három- vagy többgyermekeseket, hanem már az első vagy második gyermeküket nevelő szülőket is jövedelemadó-kedvezménnyel támogatja. Az adatok azt mutatják, hogy 2011-ben 180 milliárd forintnyi, korábban befizetendő és most nem befizetendő adó maradt a gyermekeket nevelő családoknál. 2010-hez képest 2011-ben az egygyermekesek nettó keresete több mint 5 százalékkal, két gyermek után több mint 11 százalékkal, a háromgyermekesek esetében pedig több mint 18 százalékkal növekedett.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť