DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, és köszönöm Staudt Gábornak, hogy ezzel a témával foglalkozott, mert így lehetővé teszi számomra, hogy erről az ugyan csak egyetlenegy mondatos, ám megítélésünk szerint is nagy horderejű módosításról beszélhessek. Hiszen arról van szó, hogy az 1994 óta létező önálló bírósági végrehajtói kar – pontosabban: már korábban is létezett, de 1994-től a végrehajtási törvénnyel megerősített önálló bírósági végrehajtói kar - képesítési előírásait megváltoztatjuk, és az eddigi felsőfokú végzettséget és végrehajtói szakvizsgát - mert ahogy Staudt Gábor mondta, együtt érvényes a két feltétel, tehát felsőfokú végzettség és végrehajtói szakvizsga szükséges, hogy valaki végrehajtónak kinevezhető legyen - úgy változtatjuk, hogy jogi képesítés és végrehajtói szakvizsga vagy jogi szakvizsga.
(18.00)
Tehát tulajdonképpen a végrehajtói szakvizsga és a jogi szakvizsga itt egyenértékű képesítési feltétel. Egyébként a jogi szakvizsga eddig is szerepelt mint a végrehajtói szakvizsgával egyenértékű, tehát az a jogász, aki már eddig is végrehajtó volt, ha jogi szakvizsgával rendelkezett, az a végrehajtói szakvizsgát is kiválthatta.
De ez a módosítás, hogy miért felmenő rendszerben 2013. január 1-jétől vezetjük be, higgye el, képviselő úr, nekünk is fejtörést okozott, hogy hogyan lehet átállítani a végrehajtói kart a jogi hivatásrend egyik oszlopos részévé. Úgy lehet csak átállítani, ha a végrehajtási tevékenység közben - tehát az az állami, vagy ha úgy tetszik, társadalmi érdek, ami a végrehajtói tevékenység szakmai és etikai színvonalának megőrzését írja elő számunkra - a jogi végzettség megszerzése nem terheli le a végrehajtókat olyan módon, hogy ne tudnák elvégezni a munkájukat. Nagyon egyszerűen szólva, ha magas színvonalú és etikailag is kifogástalan munkát várunk el a jelenlegi bírósági végrehajtóktól, akkor nehéz emellett egy új egyetem elvégzését elvárni tőlük. Hiszen felsőfokú végzettséggel mindegyik rendelkezik, tehát szögezzük le, hogy nem középfokú végzettségűek a végrehajtók, hanem felsőfokú végzettségűek, de az, hogy egy 5 éves jogi egyetemet elvégezzenek, nagyon komoly leterheltséget jelent munka mellett. Tehát részben méltánytalan lenne, részben pedig - ami ennél sokkal fontosabb - a végrehajtói munkát terhelnénk, a végrehajtói munka színvonalát kockáztatnánk azzal, ha rájuk kényszerítenénk a jogi végzettséget.
Felmerült ez a változat, tehát nem vitatom, hogy az önök javaslata megfontolásra érdemes javaslat, de nemcsak azért, mert önök módosító javaslatot nyújtottak be, hanem ez már korábban is felmerült, de ilyen megfontolásból, tehát még egyszer, a jelenlegi végrehajtók munkája szakmai színvonalának biztosítása céljából nem érdemes rájuk kényszeríteni jogi végzettséget.
Hozzáteszem, hogy viszonylag idős végrehajtói karral rendelkezünk, tehát jelentős az 50 év felettiek száma, tehát nem sok értelme lenne őket még egy hosszú… Mert ha 5 éves a jogi egyetem, akkor csak 7-8 év türelmi idővel tudnánk megvalósítani ezt, de olyan idős végrehajtók is dolgoznak, akiknek már nem lenne sok hasznuk, és főleg inkább az államnak nem lenne abból haszna, ha őket is jogászokká képeznénk ki. Összefoglalva, minden érv az ellen szól, hogy a jelenlegi végrehajtókra, tehát a hivatalban lévő végrehajtókra is kiterjesszük a jogi végzettséget.
Csak egy érdekesség, hogy a végrehajtói kamara egyetért ugyan azzal, hogy jogi képesítéshez kötjük a végrehajtói tevékenységet, de ennek a bevezetésére, a felmenő rendszerben való bevezetésére öt év türelmi időt kért, azaz azt szeretné, ha 2018. január 1-jétől vezetnénk be. Tehát nem is öt, hanem hat év türelmi időt kért arra, hogy bevezessük. Azért ez nagyon sok. Azt gondolom, hogy az új végrehajtók esetén semmi nem indokolja, hiszen van utánpótlás, jogászutánpótlás is van. Nemcsak a végrehajtók számát említettem a bizottságban, hanem a végrehajtójelöltek számát is, hogy körülbelül az egynegyedük jogász, a végrehajtójelöltek között is van jogász, tehát az üres álláshelyeket egyébként képzett végrehajtójelöltekkel vagy végrehajtó-helyettesekkel is be lehet tölteni.
Arról nem is beszélve, hogy a jogászi szakmánk átjárhatóságát itt is biztosítani kell, hiszen ha egy ügyvédből lehet bíró, vagy bíróból lehet ügyvéd, vagy ügyészből lehet bíró vagy más szakmabeli, akkor semmi akadálya annak, hogy a jogi hivatás újabb rendjét is megnyissuk a jogászok számára, de nyilván olyan ütemben, olyan lépésekben, ahogyan a jelenlegi végrehajtók hivatali ideje lejár.
Staudt képviselő úr, arra kérem, hogy fontolják meg a javaslatukat. Nem mondom, hogy vonják vissza, de az általam elmondottakat akceptálják, hiszen a jogi egyetem egy hosszú tanulmányi idejű egyetem. Ezt természetesen nem lehet valamifajta felsőfokú egyetem után egy két- vagy hároméves képzéssel megszerezni, tehát nem tudják egy másoddiplomaként megszerezni, csak úgy, ha elvégeztetnénk a teljes jogi egyetemet, ez azonban, azt kell mondjam, értelmetlen. Muszáj türelemmel és megértéssel lennünk.
Nem is lehetne alkotmányossági okokból azonnal bevezetni, hiszen ők kinevezett végrehajtók, akikre nézve a képesítési feltételeket egyik pillanatról a másik pillanatra nem lehet megváltoztatni, tehát mindenképpen türelmi időt kellene előírni, de ez a türelmi idő olyan hosszú lenne, hogy értelmét veszítené a hivatalban lévő végrehajtókra a jogi végzettség bevezetése.
Még egy gondolat, ha már ennél a témánál járunk. Kevés szó esik törvényhozási szinten a végrehajtói szakma és a végrehajtói tevékenység pozitív oldaláról, hiszen mostanában a végrehajtókkal szembeni kritikák és az ezekkel kapcsolatos kifogások és érzelmek öntik el a médiát, amelynek számos emberi tragédia az oka. De szögezzük le, hogy a bírósági végrehajtók, mint ahogyan minden más, a jogérvényesítést, a jogállamot betartatni akaró állami hivatalnokok szükségesek egy jogállamban. Tehát a bírósági végrehajtó szükséges eszköz az állam kezében, a bírósági végrehajtás pedig nagyon fontos eszköze a jogállamnak, hiszen végső soron a bíróságok döntései veszítik értelmüket, ha nincs bírósági végrehajtás.
Amit a kormány követ ebben a tekintetben, az az, hogy a bírósági végrehajtói kar és a bírósági végrehajtói tevékenység szakmai és etikai színvonalát emelje, így mindent megteszünk azért, hogy a szakmai és etikai színvonal emelkedjen. Erősítjük a törvényességi ellenőrzést, erősítjük a szakmai ellenőrzést, és ahogyan az önök előtt fekvő javaslatban van, a szakmai színvonalat is igyekszünk erősíteni. De úgy gondolom, hogy a végrehajtókkal szembeni hisztéria nem szerencsés. A végrehajtói tevékenység mindig is az állami tevékenység része lesz, az igazságszolgáltatás végrehajtók nélkül nem működik, ezért a végrehajtói kar nevében is kérem a megértésüket az országgyűlési képviselőknek.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť