DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. A 2. ajánlási ponthoz szeretnék hozzászólni, amelyet - mit ad Isten - Gaudi-Nagy Tamás képviselőtársammal jegyzünk, és egy nagyon fontos dologra világít rá, vagy egy fontos kezdeményezést gondolunk tovább. Ugyanis eleve az alap-kiindulópont, amelyet Répássy államtitkár úr az alkotmányügyi bizottság ülésén is megerősített - vagy megmagyarázta ennek a beterjesztését, amit mi egyébként nagyon is támogatni tudunk -, hogy a bírósági végrehajtók esetében jogi végzettséget írna elő a kormányzat. Ez egy elképesztően fontos, és tulajdonképpen érthetetlen, hogy eddig - nem azt mondom, hogy nem betartott, mert a szabályozás volt rossz - egy rossz szabályozási gyakorlattal működő eljárás volt.
Államtitkár úr talán azt is megemlítette, hogy a végrehajtók 20-30 százaléka, aki jelen pillanatban jogi végzettséggel rendelkezik. Hozzáteszem, hogy az aktualitása annál is erősebb a témának, mert az utóbbi időben egyrészt tömegessé váltak a végrehajtókkal kapcsolatban a kifogások és a társadalmi megbotránkozások és sok esetben a bizalomvesztés. Természetesen ez nem minden végrehajtóra vonatkozik, vannak, akik tisztességgel végzik a munkájukat, de sajnos az a társadalmi gyakorlat, és a visszajelzések, amelyek az állampolgárok részéről jöttek, azt támasztják alá, hogy sok esetben bizony a bírósági végrehajtók - legfőképpen az önálló bírósági végrehajtók - néhol túllépték azokat a kereteket, amelyek számukra meg lennének szabva, és bizonyos esetekben ebből kamarai eljárások is vannak. Ez a jobbik eset, ha a kamara fellép, de minden esetben nyilván ez nem történik meg. Ezért szükséges lenne - és ebben egyet tudunk érteni a kormányzattal -, hogy legalább jogi végzettséghez kössük a végrehajtói minőséget. Hozzátéve, hogy egyébként - ezt most már halkan jegyzem meg - lehet, hogy egy szakvizsgát is elő lehetne írni, lévén, hogy komoly vagyonokról és komoly vagyontárgyakról döntenek a végrehajtók, és tulajdonképpen az államnak egyfajta törvényességi kontrollját is meg kellene jeleníteniük.
Ez a kormányzat javaslata alapján 2013. január 1-jét követően kiírt pályázatok esetében, felmenő rendszerben lenne bevezetve. Ami viszont a félelmünk ezzel kapcsolatban, hogy amíg úgymond ez látható változást okoz a végrehajtói karban, tehát amíg felmenő rendszerben “kihalásos” alapon az újak, akiket már kötelező jogi végzettséggel vesznek fel, tömegessé nem válnak, és meghatározóvá nem válik ez a végzettség, addig akár évtizedek eltelhetnek.
Úgy gondoljuk, hogy ezt nem szabadna megvárni a magyar társadalomban eluralkodott közhangulat miatt, és pont emiatt arra teszünk javaslatot a 2. ajánlási pontban, hogy egyrészt megtartva a kormányzat javaslatát, kiegészítve azzal, hogy egy nyolcéves moratórium után ezt mi 2021. január 2. napjában határozzuk meg. Ez sem holnap lesz, azért ez érzékelhető, viszont eddig az időpontig szeretnénk, ha minden jelenleg dolgozó végrehajtó is megszerezné a jogi végzettséget. Egy jogi végzettséget 5 év alatt meg lehet szerezni, tehát a 8 év elegendő idő ahhoz, hogy ezt ők megtehessék, és adott esetben a tanulmányukat lefolytathassák.
Úgy gondoljuk - még egyszer hangsúlyozni szeretném -, hogy ez nem a végrehajtók elleni intézkedés, nem kiszúrni szeretnénk velük, viszont az emberek és a társadalom részéről jelentkező súlyos és nagyon erőteljes elvárás, hogy azok, akik akár több tízmillió vagy több százmillió forintos vagyonokról döntenek vagy ennek a végrehajtását intézik, legalábbis jogi végzettséggel rendelkezzenek, és ezt legalábbis egy 8 éves időintervallumon belül vezessük be. Úgy gondoljuk, ez lenne az emberek érdeke, és a kormánynak kötelessége, hogy az emberek érdekeit képviselje, és a közjót szolgálja.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť