DR. HOFFMANN RÓZSA

Full text search

DR. HOFFMANN RÓZSA
DR. HOFFMANN RÓZSA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! A kérdésében két dolgot kicsit összecsúsztatott: a mostani zárolásról szóló bejelentést és az önköltséges képzést, illetve az ezt segítő diákhitelt. Így kicsit gondban vagyok, hogy melyikre válaszoljak, annál is inkább, mert 2007-es adatokat hozott ide. 2007 után jöttek be egész Európába és így Magyarországra is azok a pénzügyi válságtünetek, amelyeknek eredményeképpen a múlt héten - holnap lesz egy hete - pont arról tárgyalt a parlament, hogy miért és hogyan adósodott el az ország.
Ilyen körülmények között kormányunk az egész felsőoktatás támogatásából nemhogy nem vonult ki, hanem új lehetőségeket nyitott meg a diákhitellel, ami nem jelent olyan eladósodást, ami ne volna vállalható, hiszen a világ számos országában bizonyított tény, hogy a költségek vállalásával, a költségekbe történő beszállással minden egyes fiatalnak lehetősége van tanulni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Tandíj!) Ez az a megoldás, amelybe az állam komoly összegekkel is beszáll, tehát ez az állami szerepvállalásnak egy más irányú megjelenése. A diákhitel tehát megítélésünk szerint nem tévút, ezt bizonyítja az is, hogy elég sokan felvették, már majdnem ötezren ebben a tanévben, és nyilvánvalóan a számuk növekedni fog.
Ami pedig a zárolást illeti, az adatok önök előtt is ismertek: az egyetemek költségvetési támogatásához és bevételéhez képest a zárolás teljes összege mintegy nem egészen 3 százalék; tudom, fájdalmas, nehéz, de kigazdálkodható. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť