DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Export-Import Bankról tanácskozunk, mégis engedtessék meg, hogy úgy kezdjem hozzászólásomat, hogy egy példát hozok egy témából, ami mostanában az Országgyűlés napirendjén van és lesz, a mezőgazdaságból. Nevezetesen, egy tompult kapa vagy ásó kiélesítése jó dolog, mert azzal a termelés jobb hatásfokkal fog történni.
Hasonlatosképpen mondom itt, hogy az Export-Import Bankról létező törvény élesítése, megvilágosítása jót tesz annak, amire az Export-Import Bank létezik, nevezetesen: külkereskedelmi tevékenységünkre. Ezért hasznos az, ami itt most ebben az órában történik, tisztelt Országgyűlés, mert hozunk mi törvényeket. Mennyi törvényt hozunk? És milyen gyakran rájövünk, hogy bizony egyik-másik reparálásra, javítgatásra szorul, illetve jobb, ha javítgatjuk. Ez történik ma itt. Az Export-Import Bankról, annak a tevékenységéről törvényt alkottunk, törvény létezik és működik. Rájöttünk arra, mi, az Országgyűlés, legfőképpen azok, akik alkalmazzák ezt a törvényt, hogy bizony itt meg ott hatásosabb lehetne.
Hatás, hatásfok - talán ez egy jó irányszó a téma vizsgálatánál. Hogy is lehetne az Export-Import Bank hatásosabb? Úgy, hogyha az az eszköz, amit használ, az a hitel több exporttevékenységet mozdít. Tehát ugyanazzal az erőfeszítéssel, ugyanazzal az ásóval-kapával, ha jobban ki van köszörülve, akkor hasznosabb lesz a termelés. Látom, agráros képviselőtársaim mosolyognak, de nyilván mindenki érti ezt, tehát hasonlatosképpen: ha az Export-Import Bank révén külkereskedelmi apparátusba és folyamatokba bekerülő forintok - vagy más pénz, de forintok - többet végeznek, akkor jobb a hatásfok.
(16.10)
Lehetséges ez? Erre szeretném fölhívni, tisztelt képviselőtársaim, a mi figyelmünket, de legfőképpen a köztisztviselőkét, bankárokét, exportáló agráremberekét és mindenkiét, akik igénybe veszik ezt. Van olyan közgazdasági analízis, létezik, jól bizonyítja, hogy egy forintért több értéket lehet venni vagy kevesebbet - a hatásfoka... Vagy többet lehet termelni azzal az egy forint vagy egymillió forint beruházással, vagy kevesebbet, attól függően, hogy milyen kondíciókkal, milyen föltételekkel történik ennek az alkalmazása. Az exporttámogatásra fordított pénz, az arra szánt összeg több exportot generálhat, mozdíthat meg vagy kevesebbet.
Hogy is történik erre a közgazdasági analízis? Gondolom, hogy azok, akik majd ezt alkalmazzák, bele fognak nézni, tanulmányozzák, hogy valóban ezt az eszközt igen jól lehet élesíteni. Tehát azért a 300 millió vagy milliárd, vagy mennyi összegért, amit erre szántunk, többet lehet tenni, többet lehet elérni.
Mik itt azok a közgazdasági tényezők, amik a hatásfokot megemelik? Egyik az… - még talán mielőtt sorolom őket, hadd hívjam föl a figyelmet arra, hogy az a pénz, ami elköltődik erre a célra, az többnyire kölcsön, nem adomány, nem adódik valakinek oda, hogy aztán csináljon vele valamit, hanem egy kedvezményezett kölcsön, amit előbb-utóbb szokás visszafizetni. Na most a kölcsönnek, a kedvezményezett kölcsönnek mennyi a támogatásértéke? Erről van itt szó. Mennyit támogat? - tehát hatásfok. S hogy mennyi a támogatás értéke, az ilyen tényezőktől függ, hogy mennyi a kölcsön lejárati ideje - egy év, öt év, tíz év -, mert minél később, minél hosszabb idő adatik arra a visszafizetésre, annál több a támogatásértéke. Ezt a támogatásértéket tovább emeli, ha a kamatláb a kölcsön ideje alatt alacsonyabb - vagy magasabb -, tehát hosszabb idő, alacsonyabb kamat megemeli a támogatás értékét, többet képes megmozgatni, mint ha ezek a tényezők kevesebbek.
Aztán további ilyen elem, pénzügyi vagy közgazdasági elem például a halasztás. Elképzelhető, az Export-Import Bank jelenlegi állapotában ilyen tényező is létezik, hogy egy-két évig, néhány évig nem is kell törlesztést fizetni. Halasztás, ilyen megengedett idő, hogy nem jövőre, nem holnap, hanem csak három év múlva kezdi a visszafizetést. Különböző jó megfontolások alapján ez látszhat célszerűnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy itt hallottuk, Puskás Imre képviselő úr és Ékes József képviselő úr lényegében erről beszéltek, csak kicsit magasabb és politikusabb fokon, én a közgazdász mesterember nyelvét használom, emlegetve azokat a tényezőket, amelyek aztán a támogatás értékét forintban kifejezik. Úgy is forintban, hogy mennyi lett elköltve, és úgy is, hogy aztán mennyit mozgat meg, mennyi az az exportérték, ami aztán következik mindebből.
Talán azzal befejezem, tisztelt képviselőtársaim, hogy felhívom figyelmünket - de főleg azokét, ismétlem, akik majd alkalmazzák ezt a törvényt, akik élnek vele -, hogy van erre egy igen tiszteletreméltó és igen jól kidolgozott szakirodalom a pénzügy, a bankügy, a külkereskedelem irodalmában. Én magam is hozzájárultam - voltak idők korábbi életemben, amikor ezzel a témával foglalkoztam -, megtalálhatók az irodalomban, és nekünk törvényhozóknak a politikában nem lehet jobb feladatunk és jobb érzésünk, mint ha hozzájárulunk ahhoz, hogy a gazdasági életünk, a közéletünk hatásosabban működik, ugyanazokkal az eszközökkel, de kiélesítjük a tompa kapát meg a kaszát, meg az ásót, és akkor a dolgok jobban mennek.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť