ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Valószínűsíthetően Puskás képviselőtársam mondandóját pár esetben meg fogom ismételni.
A törvény tulajdonképpen az Eximbank Zrt. forrásbevonási állományát meghatározó keretszám emelésére tesz javaslatot, amely részben technikai jellegű. Az éves költségvetési törvények határozzák meg az Eximbank Zrt. adott évi forrásbevonása és garanciavállalása állományának felső határát. A forrásbevonási keret 2012-ben 320 milliárd forint, és ezt a képviselői javaslat 1200 milliárd forintra kívánja növelni az Eximbank gazdaságélénkítési célú üzleti aktivitásának a növelése érdekében. Az Eximbank Zrt. egy 2 milliárd eurós nagyságrendű, mintegy 560 milliárd forint összegnek megfelelő devizakötvény-kibocsátási program megindítását tervezi még az idei évben elindítani. A teljes kötvénykibocsátási program két év alatt fog megvalósulni. A bank ténylegesen bevont forrásainak állománya nem fog az idén ilyen mértékben emelkedni, de a keretterhelés módosuló számításai, szabályai alapján a kétéves időtartamra tervezett devizakötvény-kibocsátási program teljes összegét kell számításba venni, nem pedig a megvalósuló egyes kötvénykibocsátásokat. Ez a számítási mód a befektetők által elvárt jogbiztonságot szolgálja, mivel már a kibocsátási program időszakában biztosított az, hogy a teljes program megfelel az állami kezesség fennállásának, szükséges jogszabályi feltételeinek.
Technikai jellegű módosítások. Az Eximbankról és a Mehibről szóló szaktörvény módosítása következik, emiatt érinti a költségvetési törvényben megállapítható éves állományi keretszámokat. A jogszabályi állami készfizető kezesség ki fog terjedni az Eximbank Zrt. deviza- és kamatcsereügyleteivel kapcsolatos pótlására és annak költségeire, és ezek állománya beleszámít majd a forrásbevonásra megállapított keretösszeg terhelésébe. Az Eximbank Zrt. forrásbevonására megállapított éves keretszámterhelésének számítása során a devizaügyleteknél a korábbi napi szintű átértékelés helyett a szerződéskötés, illetve a kötvénykibocsátás napján érvényes MNB-árfolyamot kell alkalmazni. Az Eximbank Zrt. hitelminősítő által minősített devizakötvény-kibocsátási programjának megvalósítása esetén az éves állományi keret terhelésénél a kibocsátás időszaka végéig az állományi összegek helyett a program teljes összegét kell figyelembe venni.
A fenti módosításokkal való teljes összhang megteremtése érdekében a költségvetési törvényben az éves állományi limitek megállapításánál célszerű a szaktörvény szabályaira hivatkozni hosszadalmassága és annak szövege ismétlése helyett. Én is szeretném hangsúlyozni, hogy ez a költségvetési keretszámokat nem borítja fel, hiszen egy kétéves időtartam keretében gondolkodik maga a kibocsátás, és itt tényleg valóban a biztonságot sugalló módosítás irányába kell elmozdulni, és ezáltal az Eximbank lehetőségét, amely idáig 320 milliárd forintban volt korlátozva, kívánja 1200 milliárd forintra emelni, és ezzel egy jóval nagyobb mozgásteret biztosítani és biztosítékot nyújtani az esetleges befektetőknek, és a bizalmat erősítő ezen lépéssel tulajdonképpen valóban egy kétéves időszakra kiterjedő kibocsátási lehetőséggel megerősíteni azt, hogy ezek a kötvénykibocsátások maximálisan teret tudjanak nyerni, és ilyen mértékben is meg tudjanak valósulni.
Köszönöm képviselőtársaim figyelmét, és bízom benne, hogy a Ház támogatni fogja ezt a javaslatot. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť