NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tehát a Jobbik-frakció álláspontját ismertetném (Zaj. - Az elnök csenget.) ebben a tekintetben és szakértőikét. (Moraj.) Azt kell hogy mondjam, tehát ott fejeztem be, hogy fideszes, LMP-s és MSZP-s képviselők egyöntetűen támogatták az arra vonatkozó javaslatunkat, miszerint változtatni kell ezen az áldatlan helyzeten, hogy gyakorlatilag igenis Tel-Avivból tudják megmondani és eldönteni, hogy mit lehet egyáltalán Magyarországon műsorra tűzni. (Moraj.)
A filmkvótára rengeteg nemzetközi példa van. Az Európai Unióban például Franciaországban vagy Spanyolországban, de egyébként Mexikóban, Dél-Koreában (Zaj. - Az elnök csenget.) és Brazíliában is találhatunk nagy sikerű kvótákat. Erre szükség van, ha akarjuk, hogy a magyar filmeket valóban moziban is műsorra tűzzék. Természetesen a gyártás helyzete volt az első, amin önök is változtatni próbáltak az egy éve elfogadott filmtörvényükkel, azonban ez kevés. A filmterjesztés helyzetével egyáltalán nem foglalkoztak. Önöknek semmilyen javaslatuk nincs arra, hogy hogyan lehetne a filmforgalmazás helyzetén változtatni. Önök jelenleg nem kívánnak a multinacionális cég monopolhelyzetével (Zaj. - Az elnök csenget.) való visszaélésen változtatni. E vászonhasználati díj kivetésével olyan szinten visszaélnek, hogy ellehetetlenítik a magyar filmforgalmazást. Erre több szakmai szervezet is felhívta a figyelmüket, és az ő kérésüket is tolmácsolva nyújtottuk be, azt gondolom, ezt a precízen kidolgozott, átfogó javaslatunkat.
Hadd emeljek még szót az áfatörvény változtatása mellett is, hiszen lehet, hogy az Európai Unió miatt csak legkevesebb 5 százalékos áfát kellene meghatározni, de azért az Unió azt sem írja elő, hogy a legmagasabb (Zaj. - Az elnök csenget.) 27 százalékos áfával kellene sújtania a magyar filmekre vonatkozó mozijegyeket is, ezért azt gondoljuk, hogy itt is indokolt egy változtatás, hogy könnyítsünk akár a magyar fiatalok, a magyar családok szórakozási lehetőségén, adjunk nekik lehetőséget ilyen megszorítások közepette, és egyben lendítsük fel a magyar filmipart is, hiszen erre igencsak igény mutatkozna.
Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť