DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azon nincs semmi meglepő, hogy az állam mindenhatóságában hivő Orbán-kormány a tűzoltóságok működtetése hatékonyabbá tételének egyetlen útját az államosításban látta. A tűzoltóságok szervezetrendszerének egységesítése mellett akár még komoly szakmai érveket is fel lehetett volna vonultatni. Igen, ez az a terület, ahol a leginkább esély lett volna érdemi szakmai viták eredményeként egy kormányokon átívelő program kialakítására.
Számunkra, szocialista politikusok számára nem volt kérdéses, hogy a szükséges modernizációt az évszázados hagyományokkal büszkélkedő és óriási társadalmi presztízzsel rendelkező tűzoltóságok értékeire alapozva kell és lehet végrehajtani, akár önkormányzati, akár állami alapon. Azt hittük, ezen alapelv tekintetében teljes konszenzus van a parlamentben. Azonban megdöbbentő módon idén januártól a meglévő értékekre alapozott modernizáció megindítása helyett a hagyományok elsorvasztásának vagyunk tanúi. Még a tűzoltóság elnevezést is módszeresen törölték. Így lettek a tűzoltó-parancsnokságokból katasztrófavédelmi igazgatóságok, a központi Tűzoltó Múzeumból Katasztrófavédelmi Múzeum, még a tűzoltózenekar is katasztrófavédelmi zenekarrá lett átkeresztelve. Eközben úgy tűnik, hogy az új szabályok lassan ellehetetlenítik az önkéntes tűzoltóságok működését is. A tűzoltóság mint fogalom eltörlésére tett óriási erőfeszítések lassan meghozzák a gyümölcsüket. Ma már a televíziók, rádiók híradásaiban nem a tűzoltók, hanem a katasztrófavédők vonulnak ki a tűzesetekhez.
Az utóbbi hetekben újabb megdöbbentő kormányzati lépések borzolták a tűzoltók kedélyeit. A hagyományos tűzoltó-egyenruhát a rendőrségnél rendszeresített kék uniformisra cserélték, amelyről még a katasztrófavédelem felirat is könnyen eltávolítható. Az egész magyar sajtót bejárják azok a katasztrófavédelem honlapjáról származó fotók, amelyeken az újonc tűzoltók fejükön rohamsisakkal, géppisztollyal és tömegoszlató pajzzsal felfegyverkezve mennek kiképzésre.
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat: mit keres fegyver a tűzoltók kezében? Mi szüksége lehet géppisztolyokra azoknak az embereknek, akik életek mentésére esküdtek fel, akiknek hivatása az elemi csapások, balesetek következtében bajba jutottak mentése?
(14.10)
Kérem, adjon tájékoztatást, hogy csak a most felszerelt tűzoltókat vagy a már meglévő állományt is harcászati kiképzésben kívánják-e részesíteni.
Remélem, az államtitkár úr válaszában nem fogja megismételni, hanem éppen ellenkezőleg, elhatárolódik a BM sajtóosztályának médiában megjelent magyarázatától, miszerint a fegyveres kiképzés azért szükséges, mert ezeket az ismereteket a tűzoltók a gyakorlatban is felhasználhatják, hiszen bármikor átvezényelhetik őket például a rendőrséghez.
Kérem az államtitkár urat, hogy a parlament nyilvánosságát felhasználva nyugtassa meg az állományt és az állampolgárokat, hogy nem a tűzoltók átvezénylésével akarják növelni a rendőrség létszámát.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť