DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Két hete interpellációban tárgyaltuk Czomba államtitkár úrral azt, hogy az egykulcsos szja hogyan hat a reálbérekre. Ekkor az államtitkár úr arról nyugtatott meg, hogy szerinte 3 évet együtt kell vizsgálni, és abban fejezte ki a reményét, hogy a tavalyi év növekedését, az idei év csökkenését jövőre növekedés fogja követni, és ha 3 év eredményét együtt nézzük, akkor bizony növekedésről lesz szó Magyarországon.
Az interpellációra kapott állampolgári visszajelzések azonban számomra azt mutatták, hogy mindenképpen folytatnunk kell ezt a témát. A válaszok egy része arra szorítkozott, hogy őket egyáltalán nem nyugtatja meg az, hogy elemzői szinten beszélgetünk 3 éves adatokról. Ha egy ember napról napra, hétről hétre él, akkor egyáltalán nem megnyugtató számára, ha a tárca felelős államtitkára csak ilyen választ tud adni erre a fontos kérdésre; főleg akkor, ha az okok és körülmények vizsgálata egyáltalán nem támasztja alá azt, hogy itt jövőre reálbér-emelkedéssel számolhatunk.
Egyrészt szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az augusztusi inflációs adatok 6 százalékot mutattak, a nettó keresetek 1,1 százalékkal nőttek, ez azt jelenti, hogy körülbelül 5 százalékos reálbércsökkenést szenvedett el az ország. Az októberi, ugyanígy KSH-adatok azt mutatták, hogy egy év alatt 6 százalékkal emelkedtek az árak. Ez az EU 27 országában a legmagasabb növekedést mutatja, és ha a várakozásokat nézzük, akkor a magas inflációs várakozások mindenhol láthatóak. Ez főleg a Matolcsy-féle adóemelések, illetve új adófajták miatt borítékolható, de az élelmiszerár-emelkedést sem szabad kihagyni ebből a vizsgálatból.
Összességében azt látjuk, hogy ez a gazdaság recesszióban van, a beruházási ráta régiós szinten a legalacsonyabb, és kiemelem, hogy országspecifikus problémáról van szó, hiszen 2008-hoz viszonyítva itt 25 százalékkal csökkentek a beruházások, míg az EU 27 országában csak 15 százalékkal.
A kormányzatot figyelve azt látjuk, hogy a tárgyalások során önök számolnak a minimálbér és a garantált bérminimum inflációt követő emelésével. Kérdezem önt, tisztelt államtitkár úr, hogy mire alapozzák azt, hogy növekedni fog a reálbér, ha gyakorlatilag (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) minden intézkedésük ez ellen hat. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť