DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Wildhorse ausztrál projektcég újra uránt kíván bányászni a Mecsekben, részben Pécs városa, a szülővárosom alatt. A tervek érthetően aggodalmat keltenek a lakosságban a környezeti kockázatok miatt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a város a mai napig nem heverte ki a korábbi uránbányászat környezeti kárait.
(16.30)
A napokban Finnországban történt eset, amely során egy uránbányában gátszakadás történt, pedig világosan megmutatta, hogy még a legfejlettebb technológia sem tud garanciát adni a balesetek elkerülésére.
Egy ilyen magas kockázatú tevékenységnek a legnépesebb dunántúli város közelében, illetve részben alatta történő telepítése teljes felelőtlenség, ráadásul világosan tudjuk - mivel kihelyezett frakcióülésünk is volt Pécs városában -, hogy a beruházás a gazdasági gondokat sem fogja megoldani, számszerű foglalkoztatási hatása, hogy úgy mondjam, a jelenlegi becslések alapján elhanyagolható.
A Wildhorse stratégiai megállapodásokat kötött két magyar állami céggel, így az uránbányászat most már kormányzati szintű stratégiai projekt lett. A kormány megrendelésére október 15-ig el kellett volna készülnie annak a megvalósíthatósági tanulmánynak, amely az uránbányászat újrakezdéséről szólna, de ez máig nem született meg, azt viszont tudjuk, hogy a tanulmány készítésében független szakértők nem vesznek részt.
A pécsiek az eddigi fejleményekről semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak. Kovács Pál államtitkár azt ígérte, hogy a helyiekkel minden információt megosztanak, Orbán Viktor pedig azt állította, hogy a pécsiek akaratán múlik, hogy mi lesz az uránbányászat sorsa. Ehhez képest még a pécsi önkormányzat és a benne ülő kormánypárti parlamenti képviselők, köztük a közgyűlés és a polgármester által megbízott uránügyi biztos sem rendelkezik érdemi tudással az előkészületekről, miközben a cég már próbafúrást készít elő Pécs területén.
Kérdésünk az, hogy mikor készül el a megvalósíthatósági tanulmány, és a beruházással kapcsolatos döntést kizárólag e tanulmány alapján kívánják-e meghozni, vagy tervezik független szakértők és a pécsi lakosság bevonását is a döntésbe.
Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť