PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években egyre több ember száll kerékpárra és közlekedik nemcsak a vidéki városokban, hanem Budapesten is. Ez nemcsak hogy egészséges, hanem a gépjárműforgalom csillapítása mellett igen kedvező hatással van a környezetre is. (Közbeszólás az LMP soraiból: Te mikor bringáztál?) Ezért fontos, hogy a kerékpárral közlekedni kívánók számára jó minőségű, biztonságos útvonalak álljanak rendelkezésre, és a kerékpárútszakaszok minél előbb össze legyenek kötve egymással, hogy a célt biztonságosan el lehessen érni.
A fővárosban 187 kilométer kijelölt kerékpáros-útvonalszakasz található, de ezeknek csak egyharmad része a tényleges kerékpárút, a többi úttesten kijelölt útvonal, kerékpársáv vagy közös a gyalogos- és a kerékpárút.
A használhatósága szempontjából is számos kívánnivalót hagy maga után, például nincsenek egymással összekötve. Ugyanígy probléma, hogy sok helyütt az útvonal balesetveszélyes, és ezért konfliktusokat generál a kerékpárosok és az autósok, a gyalogosok és a kerékpárosok között.
Számos kerékpárosoknak szóló fejlesztés történik Budapesten, de még mindig találhatunk hibákat, átgondolatlan fejlesztéseket. Az egyik ilyen a Ferencváros szélén található a Duna-parton, a CET épülete mellett. Az itt található kerékpárút régóta elkészült, nagyon korszerű, minden igényt kielégítő, de mind a mai napig nem használhatják a kerékpárosok, pedig a pesti oldalon ezzel válna egységessé a dél-pesti Duna-szakasz egészen a belvárosig, a Csarnok téren keresztül a Múzeum körút felé, illetve az Andrássy út felé.
Kérdezem államtitkár urat, mi hátráltatja a már elkészült kerékpárutak megnyitását, összekötését a kerékpárral közlekedők számára, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni.
És kérdezem azt is, hogy van-e a központi költségvetésben forrás arra, hogy a fővárosi kerékpárutakat továbbfejlesszék, illetve azok a szakaszok, amelyek elkészültek, összekötésre kerüljenek a biztonságos közlekedés érdekében.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból. - Szórványos taps a függetlenek padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť