DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a részletes vita lehetőségét kihasználva, néhány mondatban reagáljon a kormány az egyes módosító indítványokra, illetve az általános vita során elhangzottakra.
Dr. Kiss Sándor képviselőtársunk módosító indítványa arra irányult, hogy nemzeti dohánybolt helyett állami dohánybolt szerepeljen az értékesítőhelyeken. Az indítványt nem támogatjuk, mert a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvénynek a javaslatot benyújtó képviselők indítványa alapján módosított változata szerint az értékesítőhelyeken mindössze a nemzeti dohánybolt feliratot, a televízióból ismert 18-as karikát, a dohánybolt nyitva tartására és üzemeltetőjére vonatkozó adatokat, valamint a jogszabály által meghatározott termékek forgalmazása esetén az arra utaló feliratot lehet és kell feltüntetni.
A dohánytermékek értékesítésére vonatkozó koncessziós tevékenységet magánszemélyek gyakorolhatják. A dohányforgalmazási tevékenység állami monopóliuma a feladat koordinációjára létrehozott Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével valósul meg. A társaság elnevezése összhangban van a feladat végrehajtásával. A koncesszió odaítélése állami feladat, ugyanakkor magának a tevékenységnek a gyakorlása nem az állam nevében történik.
A törvényben használt jelenlegi fogalmak megfelelően illeszkednek megítélésünk szerint a tevékenység jogi keretéhez, ezért annak felülvizsgálatát vagy a javaslatban elhangzottakhoz képest megváltoztatását nem tartjuk indokoltnak.
A törvényjavaslat általános vitája során Kovács Tibor képviselő úr észrevételével kapcsolatban, amely szerint a törvény hatálybalépése esetén növelni fogja a dohánytermékek feketekereskedelmét, megjegyzem, hogy a törvény legfontosabb célja az általános közegészségügyi megfontolások mellett a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása. Az ésszerű korlátozás nem azt jelenti, hogy a fogyasztók ne jussanak hozzá minden településen a dohánytermékekhez, hiszen az országban mintegy 7 ezer dohánybolt fogja biztosítani ezt. Ennek értelmében véleményünk szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén nem nő a feketekereskedelem.
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. továbbá a tervek szerint a dohányzás egészségügyi kockázatait ismertető kampányokat szervez, oktatást nyújt a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet ellátók számára.
Engedjék meg, hogy ezt a mondatot kiegészítsem azzal, hogy természetesen a dohány-feketekereskedelemmel szemben eddig alkalmazott eszközöket a jövőben is alkalmazni kívánjuk, hiszen nyilvánvaló, hogy az ország azon területein, ahol ma ez a tevékenység esetenként tapasztalható, ennek a következetes ellenőrzési gyakorlatnak a fenntartása továbbra is indokolt.
Tóth Csaba képviselő úr észrevételével kapcsolatban, amely szerint a törvény módosítása miatt bizonytalanság övezi a koncessziós pályázati feltételeket, tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy a benyújtott módosító indítvány a törvény lényegi elemeit nem érintette, az abban foglalt módosítások technikai jellegűek voltak, elsősorban a dohányboltok külső megjelenésével kapcsolatos előírásokra vonatkoztak.
Z. Kárpát Dániel képviselő úr észrevételével kapcsolatban, amelyben kifogásolta, hogy bizonyos szerencsejáték-elemeket helyeznek el nemzeti dohányboltokban, megjegyezzük, hogy a T/9165. számú módosító indítvány alapján az értékesítőhelyeken lehetőség nyílik többek között a sorsolásos szerencsejáték és fogadás bonyolításával kapcsolatos termékek forgalmazására.
A módosítást az indokolta, hogy a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján a szerencsejátékban 18 éven aluliak nem vehetnek részt, így a szerencsejáték-forgalmazás törvényi előírásainak betartása az állami adóhatóság ellenőrzése mellett a dohányboltokban is biztosított.
Összefoglalva a tárca álláspontját: a törvény lehetővé teszi a fiatalkorúak dohányzásának és dohánytermékek beszerezhetőségének visszaszorítását, egyben biztosítja a fiatalkorúakat veszélyeztető egyéb termékek forgalmazásának következetes ellenőrzését is.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget, köszönöm a képviselőtársaim figyelmét.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť