DR. SZALAY PÉTER

Full text search

DR. SZALAY PÉTER
DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Fónagy államtitkár úr megítélésem szerint tökéletesen megindokolta a “nemzeti” szó jelentőségét ebben az egész ügyben. Én magam úgy érzem, ha arra gondolunk, hogy nagyon sok országban, például Angliában a királyi családhoz, a királyi uralkodóházhoz fűződően nagyon sok olyan létesítmény, üzlet és egyéb van, ahol hivatkoznak arra, hogy kiteszik, de nálunk is annak idején a Monarchia Magyarországán a “császári és királyi” felirat nagyon gyakori volt. Én nem úgy érzem, hogy dezavuáló lenne vagy lejáratná a nemzeti jelleget ennek a szónak a feltüntetése a dohányboltokon.
Egyébként pedig gondoljanak arra, hogy az Egyesült Államokban óriási eredményeket értek el a dohányzás elleni küzdelemben, és lényegesen lecsökkent különösen a dohányzó fiatalok száma. Alig lehet az Egyesült Államokban dohányzó embereket látni az utcákon. Egészen más ott a helyzet, mint nálunk.
Elválasztanám ettől az ügytől a rákos daganatok és egyebek kérdését. Úgy érzem, hogy egészen másról beszélünk. A dohánybolt és a nemzeti dohánybolt egészen más történet, mint az, hogy a cigarettás csomagokra ráteszünk olyan feliratokat, amelyek a fiatalokat netán visszariaszthatják. Tessék elhinni, a gyakorlatból mondom, hogy nagyon sok ember nagyon csúnya daganatos betegséget kap a dohányzástól, ebben szignifikáns összefüggés mutatható ki, és amíg nem kerülnek súlyos állapotba, amíg nem látják az emberek, hogy a hozzátartozó vagy az ismerős hogyan haldoklik egy kórházi ágyon egy tüdő- vagy gégedaganattal, addig nem hiszik el, hogy ez a sors rájuk is bekövetkezhet. Úgy érzem, hogy nem lehet kellő intenzitással hangsúlyozni azt a várható perspektívát, ami az embereknek a dohányzással bejön és összefüggésbe hozható.
Köszönöm szíves türelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť