ZAKÓ LÁSZLÓ

Full text search

ZAKÓ LÁSZLÓ
ZAKÓ LÁSZLÓ (Jobbik): Így van. Úgy tudom emlékezetből, hogy valóban ez az egy módosító javaslat van, amit Kiss Sándor frakciótársam adott be. Az ő kérésének is eleget teszek, plusz saját elképzelésemmel is teljesen szinkronban van az ő módosító javaslata, ami úgy szól, hogy a dohánybolt külső felületén mindössze a következőket lehet és kell jól láthatóan megjeleníteni, az eredeti szöveg a nemzeti dohánybolt felirat volt, ő pedig javasolja az állami dohánybolt feliratot. A rövid indokolás mindent kifejez, az úgy hangzik, hogy a dohány-kiskereskedelem nem nemzeti, hanem állami monopólium, ezért helyesebb a módosító javaslatban megfogalmazott “állami” kifejezés.
Azt kell hogy mondjam, tisztelt képviselőtársaim, hogy a második Orbán-kormány meglehetősen devalválta a nemzeti, amúgy nagyon szép magyar kifejezést, miután mindenre, ami él és mozog ma Magyarországon, és úgy érzik, hogy önöknek közük van hozzá, a nemzeti jelzőt aggatják rá. Egy kicsit nagyobb körültekintést igényelt volna már az elmúlt két és fél évben ez az elképzelés, de hogy a dohányboltra is nemzeti dohánybolt feliratot kelljen kötelezően felírni, ez még teljesen értelemzavaró is. Tudniillik a koncessziós díj sem a nemzet zsebébe folyik be, hanem az állam zsebébe, tehát nem is értem, hogy miért nemzetinek kellene lenni a dohányboltnak.
Hírek terjednek arról, hogy fölbuzdulva a dohánykereskedelem állami kézbe vonásán, most már a sörnél magasabb alkoholfokú alkoholos italokra is ki kívánják terjeszteni majd ezt az állami monopóliumot, mármint a kereskedelmére. Az önök logikája mentén akkor ott gondolom, nemzeti vodkabolt és nemzeti konyaküzlet feliratok lesznek. Méltatlan - hangsúlyozom: méltatlan - a nemzeti szó tekintetében ez a párosítás, amit önök végeznek. Nem beszélve arról, és a részletes vitában nem lehet eltérni a módosító javaslattól, de idekívánkozik, hogy ma a sport- és turizmusbizottság egész délelőttöt betöltő ülésén az egyik napirendi pont keretén belül a Hungaroring terveivel kapcsolatos előterjesztést tárgyaltuk, ennek kapcsán vendég volt Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató úr, aki egyben ennek a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek is a vezetője.
Megkérdeztem tőle, hogy ezt a két tisztséget hogy tudja összeegyeztetni. Mondta, hogy ez rendben van, viszont a nemzeti dohánybolt feliratnak kellene virítania, mondjuk, a Hungaroringen, a több százezer ember vagy néző részvételével zajló Forma-1-es versenyen, miközben a törvényjavaslat szövegében benne foglaltatik, hogy mobil üzlet nem lehet dohányüzlet, hanem fix épületnek kell lenni.
(17.50)
Tehát megkérdezem, hogy nemzeti dohányboltot ki kíván majd koncesszióban kivenni, amikor egy évben néhány napig lesz óriási forgalom, és ebből kellene a megélhetését biztosítania a dohányboltosnak.
Ha pedig Mogyoród településen belül fog ez a dohánybolt működni, akkor pedig 200 ezer, egy kicsit előfeszített drukker fogja megrohanni vagy abból is a dohányos hányad fogja megrohanni a mogyoródi üzletet, vagy pedig külön marketingfogást kell alkalmazni az ő tájékoztatásukra, hogy úgy jöjjenek magyar Hungaroring-versenyre, hogy cigarettát nem fognak kapni.
Ez egy kis vargabetű volt, de szeretném, ha a kormány képviselője vagy az előterjesztő képviselője elmagyarázná, hogy egy dohánybolton miért kell a “nemzeti” kifejezésnek szerepelnie, mert értelmetlen, méltatlan és - hogy mondjam - ezt a devalvációs folyamatot, ezt az értéktelenítő folyamatot egy ilyen szép szó kapcsán továbbviszik.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť