DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Habsburg Ottó élete gyermekkora óta egybefonódott a magyar szabadság és függetlenség, valamint a keresztény Európa sorsával, ezért az iránta érzett magyar nemzeti tisztelet és megbecsülés az, ami több mint szükségessé teszi, hogy róla, aki éppen a mai napon született száz éve, az Országházban főhajtással emlékezzünk.
(9.10)
Habsburg Ottó 1912. november 20-án született Reichenauban, az utolsó magyar király, boldog IV. Károly, valamint Zita Bourbon-pármai hercegnő elsőszülött fiaként. Egy nappal negyedik születésnapja után már a Szent Korona várományosává lépett elő, majd az 1918-as nagy politikai átrendeződésben az ifjú trónörökös teljesen új helyzetben találta magát, véget ért a Monarchia és ezáltal az a tisztség is, amelyet hivatott lett volna betölteni.
Életműve azért is tanulságos a ma élő generációk számára, mert példaértékűen rámutat arra, hogy bármi történhet is az emberrel, kerülhet teljesen más környezetbe, akkor is hű kell hogy maradjon hazájához és hitéhez.
Az első világháború után elszegényedett, hiszen családja vagyonát elvették az úgynevezett Habsburg-törvények. Hétévesen menekülni kényszerült, így 1919-től Svájcban, 1921 őszétől Madeirán, 1922-től Spanyolországban élt. A ’30-as éveket Belgiumban, a ’40-es évek első felét az Egyesült Államokban töltötte, a háború után pedig a bajorországi Pöckingben telepedett le. Ausztriába 1966-ban, Magyarországra pedig csak 1989-ben látogathatott vissza először.
Fáradhatatlanul próbálkozott jóvátenni a Ferenc József császár által 1914. július 28-án elkövetett fatális hibát, amely ahhoz vezetett, hogy Európa politikai térképét, s benne Magyarország határait nagyhatalmi szinten átrajzolták.
A magyarországi rendszerváltoztatás idején is számos kérdésben igyekezett támogatni a nemzetközi politikai életben a magyarságot. Mindvégig kiállt az elcsatolt területek magyarságáért, autonómiatörekvésükért, szabad nyelv- és vallásgyakorlásukért.
Az európai egység gondolatának rendíthetetlen híveként 1936-tól a Páneurópai Unió tagja, 1957-től alelnöke, 1973-tól pedig már elnöke lett. 1979 és 1999 között a CSU-frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek, ahol azt tapasztalta, hogy míg az Európai Unió egyre inkább megerősödik, addig az alapját képező keresztény gyökereket pedig egyre inkább megkérdőjelezik. Úgy gondolta, hogy a kontinensünk és az úgynevezett nyugati világ jövője nagyban azon múlik, hogy sikerül-e kilépnünk az európai krisztofóbiából.
Mély fájdalommal élte át, hogy az a kísérlet kudarcot vallott, amely az EU alkotmányának a preambulumában az európai azonosság fontos elemeként kívánta elismertetni a keresztény gyökereket.
Habsburg Ottó lelki üdvéért 98 éves tartalmas keresztény földi pályafutása után 2011. július 4-én a bécsi Stephansdomban Schönborn bíboros mutatott be gyászmisét, majd testét a híres Pummerin-harang zúgása közepette a belvárosi Kapucinusok temploma kriptájában helyeztük örök nyugalomra úgy, hogy szíve kívánsága szerint pedig külön országba, oda kerüljön, amelyért mindig is vert. Ezért ezúton is kérem magyar honfitársaimat, ha a Pannonhalmi Bencés Főapátságban járnak, ne felejtsenek el egy imát mondani vagy megemlékezni Habsburg Ottó ereklyéje előtt.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť