HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Egy másik budapesti látványberuházás történetét is hadd említsem meg, amelynek bekerülési önköltsége szintén meredeken emelkedett. Itt a végösszeg meghaladta a 2 milliárdot. Természetesen ez is az utolsó fillérig banki hitelből lett finanszírozva, amelynek fedezetét egy önkormányzati tulajdonú ingatlan jelentette.
A beruházás megvalósítója és egyben annak haszonélvezője a következő 40 évben egy ciprusi székhelyű off-shore cég, amely a teljes beruházási összegen felül még további 100 millió forintot kért az önkormányzattól csak azért, mert nagylelkűen lemondott néhány négyzetméter használati jogáról. Értjük, ugye? Minden felelősség, minden kockázat az önkormányzaté, az off-shore lovagoké pedig a haszon. Szóval, ezen település adósságállományát sem elemi csapás vagy szerencsétlen végzet, hanem felelőtlen politikusok okozták.
De folytassuk tovább a sort, a sort, amely csaknem végtelen, mert szólhatnánk nokiás dobozokról, közpénzből fizetett ajándékutakról vagy valódi teljesítés nélküli megbízási szerződésekről és önkormányzati cégekről, amelyek látszattevékenységet vagy még azt sem folytattak. Valójában a klientúra kifizetőhelyei voltak.
Olyan is megesett, hogy egy ilyen, mondjuk így: cég vezérigazgatója nemcsak a pozíciójára kijáró fizetést, de külön megbízási szerződés alapján számolt díjat is felvett, természetesen ugyanarra a feladatra. Aztán családtagok, barátok különböző beosztásokban felélték az alapító tőkét és további súlyos milliókat, aztán a társaság befejezte az áldásos tevékenységét.
Az ilyen és ezekhez hasonló esetek szintén a települések adósságát növelték, de az sem erősítette önkormányzataink gazdasági helyzetét, amikor jelentős vagyontárgyakat adtak el mélyen áron alul, és milyen meglepő, amikor baráti cégek kapták meg ezeket az ingatlanokat. Az viszont már nem meglepő, inkább tragikomikus, hogy az egyik, ezen gyakorlatot napi szinten folytató önkormányzat az egyik legeladósodottabb ma Magyarországon. Ne tessenek messzire menni, nem túl messzi helyhatóságra gondolok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, a rossz példákat hosszan lehetne még sorolni, de egy dolgot le szeretnék szögezni az esetleges félreértések elkerülése miatt. Az önkormányzati adósságkonszolidáció elengedhetetlenül fontos. A Jobbik már a 2010-es választási programjában megfogalmazta, hogy ezt az elviselhetetlenül nehéz terhet le kell venni településeink válláról, de ezt csak úgy szabad megtenni, ha egyúttal megtörténik a számonkérés is. A választói bizalom és a képviseleti demokrácia tekintélyének helyreállítása érdekében a fentiekben említett és hozzájuk hasonló eseteket tételesen ki kell vizsgáltatni, azzal egyidejűleg, hogy megoldást és segítséget kell adnunk az adósságcsapdából való kikerülésre.
A Jobbik azokban a helyhatóságokban, ahol már képviselettel rendelkezik, megkezdte az elszámoltatást, és minden esetben, így a fentiekben említett esetekben is, megtette a szükséges jogi lépéseket. De az elszámoltatást ki kell terjeszteni, átfogóvá kell tenni, ezért kezdeményezzük egy vizsgálóbizottság felállítását, és várjuk képviselőtársaink csatlakozását is ezen indítványunkhoz. Meggyőződésem, hogy azon képviselők, akik egyben településvezetők is, és nincs okuk félni a számonkéréstől, alá fogják ezt írni.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť