MILE LAJOS

Full text search

MILE LAJOS
MILE LAJOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Október 1-jén egy rendkívüli kormányülés után Lázár János súlyos nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva bejelentette, hogy a kormány kezdeményezi a pénznyerő automaták szabályozásának azonnali megváltoztatását. A korlátozó vagy tiltó szabályozással egyetértünk, a rapid jogalkotással és az indoklással azonban semmiképpen, ugyanis a statáriális jogalkotás valódi mozgatórugóit mind a mai napig nem látjuk tisztán.
Kezdeményezésemre még aznap összeült az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, amelyen a bizottság tagjai zárt ülésen kaptak tájékoztatást, sőt azóta megismerhették a kormány részére készült minősített jelentést is.
Azt kell mondanom: aki többet tud, abban még több kérdés merül föl. Az előző parlamenti ciklusban is felvetődött, hogy az állam nem kellő alapossággal ellenőrzi ezt az iparágat, így több tízmilliárd forinttól esik el a költségvetés. Lázár János még frakcióvezetőként már 2010 novemberében az állam 100 milliárdos nagyságrendű megkárosításáról beszélt - éves szintről beszélünk -, és egyenesen a miniszterelnöknek címezte írásbeli kérdését, miszerint: miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinél landoltak a pénznyerő automatákból származó milliárdok?
Matolcsy György elrendelt ugyan egy vizsgálatot, de ez nem hozott érdemi eredményt, majd Lázár János újabb írásbeli kérdést nyújtott be 2011 nyarán a miniszterelnökhöz, mert változatlanul úgy ítélte meg, hogy a szerencsejáték-ipart fokozottabban kell ellenőrizni és adóztatni. Majd többször is módosították a szerencsejáték-törvényt, magához ragadta a kezdeményezést Rogán Antal. Az általa kitalált új szabályozásban a pénznyerő automatákat új engedélyeztetési eljárást követően, központi szerverekre kell kötni. Érdekes módon e szerfelett jövedelmező területről, a központi szerverek működtetéséből - ahol egyébként a játékok állami adóhatósági ellenőrzését kellene biztosítani - eleve kizárta az államot, ahogyan egyébként a szerverek, illetve a szervereket üzemeltető cégek auditálási folyamatából is. A központi szerverrendszer tisztaságát, a játékprogramok jogszabályi megfelelőségét és manipulálhatatlanságát egy különleges jogosítványokkal felruházott auditor magáncég kapta meg. Vagyis a Rogán-féle módosítás vadonatúj piaci szereplőket hozott kivételes helyzetbe.
Az elmúlt hónapokban az NGM égisze alatt zajlott le a nyerő helyzetbe hozott cégek kiválasztási folyamata. Mielőtt azonban a nyerő szisztéma életbe lépett volna, a kormány kivételes gyorsasággal közbeavatkozott, és az országszerte működő pénznyerő automatákat betiltotta, és csak néhány kivételes játékhelyre, illetve kaszinóba terelte a működésüket. A pénznyerő automatákból extraprofitot húzó tulajdonosi kör a rendszerváltás óta igyekszik befolyásolni a különböző kormányokat és parlamenti frakciókat.
A bűnüldöző szervek előtt eddig is egyértelmű volt, hogy a szerencsejáték-ipar a bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásának színtere. Kérdés, hogy a kormány mostani felismerése mögött milyen elhallgatott konkrét információk vannak. Mivel Rogán Antal menedzselte az új működési keretek kialakítását, az NGM kezében volt a végrehajtási rendelet megalkotása és a központi szervert üzemeltetők és az auditorcég helyzetbe hozása, továbbá szeptemberben a nemzetbiztonsági szolgálatok olyan információkat szállítottak a kormány legfőbb döntéshozóinak, amitől saját elmondása szerint is megriadt, és hirtelen beavatkozni kényszerült, ezért a látszat bizony az, hogy saját emberét érte tetten a kormány.
Lázár János október 1-jén maga beszélt korrupciós kockázatokról, sőt elmondta, attól tart, hogy elhúzódó vita esetén felpuhul a törvényjavaslat, vagyis nem akarták kitenni a kormánypártokat a további befolyásolási törekvéseknek. A kormánypárti képviselők érdeke is azt kívánja, hogy a kormány teremtsen új helyzetet.
Kérem, tájékoztassa a kormány a nyilvánosságot a konkrét kockázatokról, arról, hogy a befolyásolás akár most, akár a korábbi években elérte-e a politikai és a közigazgatási vezetőket. Tájékoztasson bennünket arról is, milyen vizsgálatok, milyen mélységű vizsgálatok folytak az elmúlt két évben a szerencsejáték-ipar anomáliáival kapcsolatban. Milyen hatékonysággal ellenőrizte az állam a szerencsejáték-bizniszben megforduló milliárdok sorsát? Lázár János miniszterelnök úrhoz címzett kérdését ismét feltéve: miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinél landoltak a pénznyerő automatákból származó milliárdok?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť