DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Azt gondolom, hogy nem lehet képviselő és képviselő között különbség annak megítélésében, hogy a kulturális örökség megőrzése nemzeti érdek. Abban sem gondolom, hogy különbség lehet, hogy mindannyian úgy gondoljuk, egy beruházás, egy jól sikerült beruházás az országunk számára nemzeti érdek. A két nemzeti érdek között valamiféle hierarchiát felállítani rossz gondolat, és egyébként tévedéshez vezet. Ha ez a két érdek - a nemzeti kulturális örökség védelme és őrzése, új beruházások létesítése a másik oldalon - egységben és harmóniában van, akkor az a politika helyes. Ez a döntés, amelyet a Magyar Országgyűlés meghozni kíván, néhány perc múlva pedig szavaz a parlament erről, ezt a harmóniát felborítja. Arról van benne ugyanis szó, hogy a beruházói érdek teljes mértékig és egészében felülírja a nemzeti kulturális örökség megőrzésének érdekét. Ez helytelen.
Ha ez egy ponton, egy adott településen vagy egy település környékén történik, akkor a magyar régészet kellően felkészült, és a szakembereink kellően a nemzetközi mérce szerint is jól képzett, gyakorlott emberek ahhoz, hogy ezt a feladatot megoldják. Vannak azonban olyan szituációk, amikor ennek a megoldása lehetetlen. Néhány héttel ezelőtt érkezett a hír, hogy a kormány megállapodásra törekszik, és aláírta a Déli Áramlat vezeték létesítéséről szóló megállapodást, illetve megállapodástervezetet, ami mindenki megítélése szerint az országunkat nem egy ponton, hanem délkeletről északnyugati irányban több megyét, számos települést és számos vidéket érint.
A beruházói érdek nyilván egy meghatározott időpontot ír elő, amíg a vezeték létesítése megtörténik, illetve megtörténhet. Ez a törvény most nem tesz mást, mint utat nyit ahhoz, hogy a beruházói érdek teljes egészében és a szó fizikális értelmében átsöpörjön a nemzeti kulturális örökségen.
Tisztelt Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Úgy fogják itt felszántani a még nem ismert Árpád-kori temetőket, hogy csak úgy süvít! Észre sem fogják venni az önök által is gyakran emlegetett, akár a honfoglalásunk előtti időszakból származó emlékeket, a honfoglalás kori emlékeket, az Árpád-házi királyaink idejéből megmaradt, egyelőre még ismeretlen emlékeinket, nem beszélve arról a roppant nemes felajánlásról, hogy régészet tárgyának tekintik egészen a Rákóczi-szabadságharc befejezéséig származó korábbi emlékeket. Hát ebből semmi nem marad, semmi az égvilágon, mert Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Komárom, Győr-Moson-Sopron megye területén úgy fognak végigmenni a beruházók, hogy nemhogy egy templomtorony nem marad, de még annak emléke sem, hogy ott volt valami.
Ezért az a törvény, amit most elfogadni kívánnak, többséggel megszavazni, ellentétes mindazzal, ami a nemzeti kulturális örökség megvédése. Úgy ad prioritást a beruházói érdekeknek, hogy a minden kormány által eddig szem előtt tartott együttműködést és harmóniát a nemzeti kulturális örökség védelme mint nemzeti érdek és a beruházói érdek mint e tekintetben nemzeti érdek között felrúgja. Szakmailag azt kell mondjam önöknek, bár nem kell, hogy mindenki értsen akár a régészethez, akár a nemzeti kulturális örökséghez, más tekintetben nyilvánvalóan vannak közöttünk, akik sokkal jobban értenek a beruházások és a beruházások financiális, anyagi vonatkozásaihoz mint a nemzeti kultúra érdekeihez, de az országunk együttesen mégiscsak azt kívánja, hogy a kettő együtt megfelelő harmóniában teljesüljön. Ez itt - a szakmaiságom legjavával állíthatom önöknek - nem teljesül.
Úgy fognak a törvény értelmében a beruházók átgázolni a nemzeti kulturális örökségen, hogy annak sem szakmai dokumentációja, sem régészeti valós feltárása nem történik, nem történhet meg. Néhány hónap múlva, néhány év múlva, amikor ennek a gyakorlati kivitelezésére kerül sor, már késő. Itt van az utolsó pillanat, hogy ezt gondolják át, és a törvényt módosított formájában hozzák, a végszavazáson ne engedjék át. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a türelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť