MENCZER ERZSÉBET

Full text search

MENCZER ERZSÉBET
MENCZER ERZSÉBET (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslatban szerepel minden konkrét adat, amit ahhoz a döntéshez ismerni kell, hogy a parlament az NMHH, az NMHH Médiatanácsa, továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetését az Országgyűlés önálló törvényben fogadja el.
Fontosnak találom előre bocsátani, ha az adatok, amelyekkel dolgozunk, a közmédia és a Műsorszolgáltatási Alap 2009-es bevételi és kiadási adatait illetően valamennyi indexált adat. Az önök előtt fekvő anyagból kitűnik, hogy a bevételek a korábbi szinten maradtak. Változás, hogy a továbbutalandó költségek nőttek, mégpedig az új médiatörvénnyel létrejött struktúra következményeként.
Szeretném felhívni a döntéshozatal előtt a képviselőtársak figyelmét arra, hogy a személyi jellegű ráfordítások jelentősen csökkentek, míg a műsorgyártásra fordítható összegek jelentősen nőttek. Azoknak a kezdeményezéseknek tehát, amelyek azt tűzik ki célul, hogy a már megteremtett és működő médiaszabályozást a kormányzat vonja vissza, számolja fel, nem most van itt az idejük.
A beszámoló másik, a sajtóvitákban is jelentős teret kapott témája - a székházvásárlás - miatt bérleti díj kiadásként nem jelentkezik, hanem új elemként lép be a kamat- és tőketörlesztés. Ismeretes, hogy a 2010 nyarán megindult, a közszolgálati médiaszolgáltatás minőségének és hatékonyságának javulását célzó összeolvadási folyamat elengedhetetlen feltétele volt az egységes közszolgálati gyártóbázis kialakítása és az intézmények közös elhelyezése.
Az MTV Zrt. hosszú távú bérleti konstrukció alapján használta a Kunigunda útján található székházat. Az ennek környezetében lévő ingatlanrészek alkalmasak voltak arra, hogy ott valósuljon meg a közszolgálati médiarendszer részére otthont adó egységes közmédiaközpont, ezért az alap a székház megvásárlása érdekében hitel felvételét kezdeményezte. Az ingatlanvásárlás finanszírozására maximum 140 millió euró értékű forinthitel fordítható, ami az árfolyamtól függően megközelítőleg 40 milliárd forint és ehhez tartozó feltételrendszer elemei pedig a következők: 20 év futamidő, és 2 év türelmi idő. Emellett forgóeszközök beszerzése céljára hitel 20 milliárd forint 5 év futamidővel, amelyet a megörökölt adósság finanszírozására 16 milliárd forint nagyságrendben, a fennálló hitelek refinanszírozására pedig 5 milliárd forint nagyságrendben, a közmédiarendszertől elvont költségvetési források pótlására és fejlesztések céljára állítottak be a tervbe.
Nézzük most a bevételeket! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság alaptevékenységi bevételeit a frekvencia használatáért, az azonosítók lekötéséért és használatáért fizetett díjak, a felügyeleti díj, az eljárási díjak, valamint a beszedett bírságok képezik. A hírközlési terület bírság nélkül tervezett bevétele nettó 24 milliárd 697 millió forint összeg.
(20.30)
Ez 1,7 százalékkal magasabb a 2012. évi költségvetési törvényben elfogadott előirányzatnál, nagyságrendjében 5,4 százalékkal magasabb a folyó évre prognosztizált értéknél.
Frekvenciadíjakra a 2012. évi várhatónál 5,8 százalékkal többet, majdnem 20 milliárd forintot, azonosítók használatáért 2 milliárd 450 millió forintot terveztek, hasonlóan a 2012. évi törvényi és várható bevételekhez.
A tervezett felügyeleti díj 2 milliárd 310 millió forint, mintegy 3 százalékkal magasabb a bázistervnél.
Az egyéb alaptevékenységi bevételek között arányában a legjelentősebb a mozgókép szakmai hatósági eljárási díj 110 millió forintos összege.
A bírságok a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztésére lesznek felhasználhatók a médiatörvényben meghatározott célokra. Ennek tervezett összege 150 millió forint. Az intézményi saját bevételek tervezett előirányzatának 1 milliárd 926 millió forintos összege magában foglalja a tartalékok hatékony befektetésének eredményét is.
Az alaptevékenységi bevételekhez kapcsolódóan az áfa tervezett bevétele 6 milliárd forint. A hatóság 2013. évre tervezett bevételi főösszegének előirányzata 35 milliárd 26 millió forint.
Külön érdemes szólni a kiadásokról is. A hatóság költségvetésének kiadási főösszegén belül jelentős arányt képvisel a személyi juttatások és az ehhez fűződő, a munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzati összege. Az előirányzat megegyező nagyságú a 2012. évre elfogadott törvényben foglalt mértékkel.
A hatóság létszámát az új és folyamatosan bővülő feladatokra tekintettel 6,5 százalékos létszámnövekedéssel 650 főre tervezték. A dologi kiadások 2012. évi törvényhez képest mintegy 10 százalékkal csökkentett előirányzata tartalmazza egyrészt a hivatali működés műszaki, infrastrukturális és ügyviteli jellegű kiadásainak, másrészt a konvergens hatósági feladatrendszer megvalósításához szükséges kiadások fedezetét.
Az áfa 5 milliárd 932 millió forintos költségvetési befizetési kötelezettsége az arányosított áfaszámításokra alapozva került a tervezetbe.
A fejlesztési kiadások 2 milliárd 410 millió forintos tervezett nettó összege között jelentős részt képviselnek a digitális átállás zökkenőmentes folyamatát biztosító beruházások. Ezek nagysága közel 25 százalékkal alacsonyabb a 2012. évi előirányzatnál.
A Médiatanács működési költségvetéséről érdemes összefoglalóan elmondani, hogy az alap forrásai terhére, a Médiatanács működési költségeinek fedezetére fordítható tervezett összeg 126,1 millió forint, amely az öttagú Médiatanács személyi juttatásait, a járulékokat és a szakmai működésüket támogató szakértői keretek tervezett összegét tartalmazzák. A Médiatanács által kiszámlázandó, de véglegesen az alapot illető médiaszolgáltatási és pályázati díjakat az NMHH hivatala kezeli. A médiaszolgáltatási díjak tervezett összege 3 milliárd 250 millió forint, valamennyi országos kereskedelmi televíziós és rádiós jogosultság fizetőképességét feltételezve lett megállapítva.
Az alap bevételeit a következők alapján tervezték meg. A médiaszolgáltatási díj 3 milliárd 250 millió forint, a kereskedelmi médiaszolgáltatók által befizetett médiaszolgáltatási díjat tartalmazza. A pályázati díjak 30 millió forintos összege a frekvenciapályázati díjak és a támogatási pályázati díjak az alapot illető bevételi hányadát tartalmazza.
A médiaszolgáltatási szerződésszegési kötbér, bírság, késedelmi kamat a terv szerint 245 millió forint, amelyet a médiatörvény, illetve a médiaszolgáltatási szerződés megsértése miatt szab ki a Médiatanács. A médiatörvény alapján a kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételek az alapot illetik. Ezen a jogcímen a reklám és az egyéb vállalkozási bevételeket, valamint a pénzügyi bevételeket itt szerepeltetik 6 milliárd 80 millió forint értékben.
Az előző évek pénzmaradványából bevételként 561 millió forintot terveztek. Az alap egyrészt finanszírozó a közszolgálati médiaszolgáltatók, az MTI, a Médiatanács, annak hivatala és a közszolgálati közalapítvány tekintetében, illetve támogató minőségében pályázatok útján támogatásokat nyújt, másrészt műsorokat gyárt és vásárol, valamint gazdálkodik a rá bízott közszolgálati médiavagyonnal.
A költségvetés összeállítása során is a funkcióinak megfelelően határozták meg a kiadási sorokat. A központi költségvetésből kapott közszolgálati hozzájárulás egy részét, 2 milliárd 576 millió forintot az alap továbbutalja a Médiatanács, a Médiatanács hivatali szerve részére; a továbbutalás mértéke a Médiatanács határozata alapján került a tervbe. Összege a 2012. évivel csaknem azonos.
Az alap pályázatok útján céltámogatásokat nyújt a közszolgálati célú műsorszámok gyártására, az elsőként filmszínházban bemutatásra szánt filmalkotások és kortárs zeneművek bemutatására. A 2013. évre tervezett összeg 3 milliárd 250 millió forint, forrását a média területéről befolyó díjak biztosítják.
Az alap feladata a közszolgálati médiaszolgáltatók, valamint az MTI Zrt. működésének finanszírozása. Erre a célra egységesen 570-570 millió forintot terveztek, valamint az MTI részére 700 millió forintot. A 2 milliárd 410 millió forintos összeg a működéshez szükséges, az integráció hatásától teljesen megtisztított.
Az MTVA tevékenységének kiadásai tartalmazzák az alap működésének, a műsorgyártásnak és a vagyongazdálkodásnak valamennyi személyi járulék dologi és felhalmozási kiadását a tervezett 60 milliárd 55 millió forintos értékben.
A Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft., korábban Magyar Rádió zenei együttesek, az alap kezelésében lévő gazdasági társaság, a működéséhez az alap 915,2 millió forinttal járul hozzá. Az összeg nagyságrendileg megegyezik a korábban a központi költségvetésből erre a célra szánt kiadással.
Az MTVA a digitalizációs feladatok elvégzésére létrehozta a Digitalizációs Műhely Kft.-t. A működéshez az alap 298,1 millió forint támogatást nyújt. Az alap 2012-ben létrehozta a Közszolgálati Média Akadémia Alapítványt, számára 55 millió forint összeg működési támogatást nyújt. Az alap áfafinanszírozás címén az NMHH által becsült 151 millió forint összeget állította be kiadásként. A szerzői jogi törvény alapján az alapnak úgynevezett must carry jogdíjat kell fizetni a jogkezelőnek, ennek összegét a 2011. évi szinten határozták meg 238 millió forintban.
A költségvetésen kívüli tételek tartalmazzák a felvett hitelek törlesztőrészletét, valamint a beszedett óvadékokat. A székházvásárláshoz felvett beruházási hitel tőketörlesztésére két év türelmi idő van, így annak 2013-ban nincsen tőketörlesztése. Az ehhez kapcsolódóan felvett rulírozó hitelből az egyéves türelmi idő miatt tárgyévben csupán 1 milliárd 250 millió forintot törlesztenek. Ezt javítja a beszedett óvadékok összege 20 millió forint értékben, így az egyenleg 1 milliárd 230 millió forint. Az alap költségvetésének így aztán bevételi és kiadási főösszege 78 milliárd 337 millió forint.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz–KDNP-pártszövetség nevében az előterjesztést támogatólag elfogadásra ajánlom az Országgyűlésnek.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť