KORONDI MIKLÓS

Full text search

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/9103. számú törvényjavaslat a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás, azaz az SZMGSZ és mellékletei, 2012. évi módosításainak és kiegészítéseinek kihirdetésével kapcsolatos, ahogyan az államtitkár úr is felvezette. Ezt a megállapodást 1951-ben kötötték meg egymással a szocialista államok állami vasútjai még MGSZ néven, majd 1954-1956 között csatlakoztak a távol-keleti szocialista országok is, Mongólia, Kína, Észak-Korea és Vietnam. 1954-ben a megállapodást kiegészítették, módosították, és így jött létre az SZMGSZ. Mivel a vasfüggöny szándékosan szétválasztotta a keleti és nyugati blokkokat, az egymás közötti árucsere-forgalmat valamilyen úton, módon szabályozni kellett. Míg a nyugati országok egymás között és bizonyos kelet-európai országokkal kereskedelmi szerződések által kapcsolatban voltak, így hazánkkal is, imort-export forgalomban a CIM vasúti árufuvarozási nemzetközi egyezmény előírásai voltak érvényben. A fuvarjog kialakulása nem egy időben történt a fuvarozással, hanem sokkal később alakult ki, akkor, amikor tömeges szállítási igény merült fel, és a közlekedés is rohamos fejlődésnek indult. A fuvarozásnak három kiemelkedő szereplője van: a feladó, a fuvarozó és az átvevő vagy más néven a címzett. A fuvarozó lehet szállítmányozó, alfuvarozó, állami, magán vagy idegen.
Emlékeztetném képviselőtársaimat arra, hogy a vasúti árufuvarozási terület gyanús módon végrehajtott 2008-as privatizációja után a vasúti árufuvarozás zömét hazánkban idegenek végzik. Ez év július 9-én, amikor az SZMGSZ-szel kapcsolatos törvénymódosítási javaslat általános vitája volt, már utaltam rá, hogy a magyar államot és az állampolgárokat mennyiben érinti ez a megállapodás. Mindenfajta árufuvarozási szabálynál, egyezménynél és megállapodásnál lényeges kérdés a fuvarozásra felvett áru állapotának rögzítése, épségének megóvása, biztonságos továbbítása és kiszolgálása. Sem az áruban, sem a vasúti pályában, sem a berendezésekben nem idézhet elő veszélyt, veszélyhelyzetet, balesetet, ezért a rakományok rögzítését részletesen szabályozzák. Ami eltérés van az SZMGSZ- és a CIM-forgalomban lévő fuvarozással kapcsolatban, az a kártérítési összegek, a határok, a fuvarozási határidők, a felszólamlási időkorlátok és a késedelmi kamat kérdései.
De nézzük röviden, hogy mi is történt a magyar állam által értékesített árufuvarozási területen ebben a pár hónapban! A Rail Cargo Austria leányvállalata, a Rail Cargo Hungaria Zrt. változatlanul a magyar nemzeti vasúttársaság fényében díszeleg. “Új délkelet-európai együttműködés a vasúti áruszállításban” mottóval a Rail Cargo Hungaria Zrt. március 30-31-én magas szintű vezetői, szakmai találkozót tartott. A rendezvényen részt vevő országok szakmai vezetői megerősítették elkötelezettségüket a nemzeti vasúttársaságok együttműködése mellett, hangsúlyozva az infrastruktúrát érintő beruházások fontosságát. A nyáron napvilágot látott az is, hogy a román Grampet Holding immár Ausztriában is megkapta a vasúttársaság működési engedélyét, és megalakította a Grampet Cargót. A piacfelosztás során Ausztria minden magyar magánvasút ÖBB irányba tett kezdeményezését elutasította, nem engedte be a vasúti piacára a magyar bejegyzésű vasúttársaságokat. Kérdezem: vajon miért? Ugyanakkor egy román vasúttársaság egyszeriben megkapta az osztrák működési engedélyt, amely társaság elvileg az RCH, RCA legnagyobb konkurensei közé tartozik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a román vasúttársaság volt az, amelyik 72,5 millió forintért, azaz egy családi ház áráért megvásárolta a Debreceni Járműjavítót. Tájékoztatom önöket arról, hogy ez ügyben tavaly feljelentést is tettem a hatóságok felé. A Rail Cargo Hungaria támogatásával a MÁV-Trakció jelentős technológiai átalakításokat hajtott végre 10 darab 1047-es pályaszámú Taurus típusú mozdonyunkon, hogy azok alkalmassá váljanak a romániai fuvarozási feladatok ellátására is. A kelet-európai közlekedési feltételek teljesítéséhez engedélyek aktualizálására, illetve beszerzésére is szükség volt. A Taurus mozdonyok a vizsgakövetelményeknek megfeleltek, az üzemeltetési engedélyt megkapták. Hogy mindenki értse: mi megvettük 2002 elején a korszerű mozdonyokat, a románok meg lelakják, mi meg majd utólag megjavítjuk.
És miért is kell nekünk az SZMGSZ? Azért, mert mintegy 23 keleti ország vasútja e megállapodás alapján végzi a fuvarozást, ezért a Jobbik frakciója mindezek ellenére az SZMGSZ-szel kapcsolatos törvénymódosítást meg fogja szavazni.
Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik Magyarországért Mozgalom fontosnak tartja a keleti piac megnyitását és az árucsere-kapcsolatok kiépítését, de ehhez vissza kell állítanunk az elmúlt 22 év alatt elherdált és kivéreztetett magyar árufuvarozást, ugyanis a nagy tömegű áru gazdaságos fuvarozása a nagy távolságok miatt csak vasúton lehetséges.
Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik Magyarországért Mozgalom a magyar vasúti árufuvarozásról sohasem fog lemondani. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť