BENCSIK JÁNOS

Full text search

BENCSIK JÁNOS
BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a kérdésben őszintén kell és őszintén szabad beszélni. Világosan kell látni minden képviselőtársunknak és az ország lakosságának - nem csak a szűken vett lakosságnak is -, hogy valójában mi célt szolgál ennek az önálló képviselői indítványnak a benyújtása, amely megkerülhetetlen annak érdekében, hogy Magyarországon a nukleáris biztonságot folyamatosan fönn lehessen tartani, még akkor is, ha jogorvoslati kérelem érkezik egy-egy, a Paksi Atomerőmű működésével kapcsolatos kérdéskörben.
A Paksi Atomerőmű Zrt. a nemzeti energiastratégiában elfogadott ellátásbiztonsági és éghajlatvédelmi céloknak megfelelően a blokkok üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbításáról döntött. Az I. blokk esetében a nukleáris biztonsági engedélyezési eljárás már egy éve tart, várhatóan 2012. december közepéig dönt az Országos Atomenergia Hivatal. Az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését önálló környezetvédelmi engedélyezési eljárás és több évig tartó, a nukleáris biztonsági hatóság által előzetesen jóváhagyott és felügyelt nukleáris biztonsági program végrehajtása előzte meg. E program véghezvitele, valamint a hatósági felügyelet folyamatos rendelkezésre állása és a hatóság számára biztosított jogkörök megléte az üzemidő-hosszabbítás megfelelő előkészítésének garanciáit jelentik.
Az Országos Atomenergia Hivatal üzemidő-hosszabbítás tárgyában hozott döntése bíróság előtt megtámadható. Ezt a jogot senki sem vitatja, a kormány sem vitatja. Lényeges, még egyszer ki kell emelni, hogy igen, megtámadható minden, az Országos Atomenergia Hivatal üzemidő-hosszabbítással kapcsolatosan hozott döntése. Ugyanakkor a jogszabályokban biztosított bírósági felülvizsgálati lehetőség értelmében kérhető a felülvizsgálaton túl a határozat végrehajtásának felfüggesztése is, amely kérdésben a bíróság önállóan dönt, de a döntés meghozataláig a határozatban rögzített jogok - köztük az üzemeltetés - nem gyakorolhatóak. Tehát egy jogorvoslati eljárás esetében a jelenlegi eljárási szabályok figyelembevételével, amennyiben a bíróság dönt, a döntése meghozataláig az üzemeltetést felfüggesztheti. Tessék elképzelni, hogy mi történik egy működő, de akár leállított atomerőművi blokkban, ha az üzemeltetési feladatokat nem láthatja el az engedélyes. Ez valóban nagyon komolyan alááshatja az ország és az ország lakosságának nukleáris biztonságát. Nonszensz. Ilyen helyzet nem állhat elő. Ugyanis ebben az esetben az az állapot is előállhat, hogy egy blokkot bizonytalan időre le kell állítani, és a leállási rendszer is nukleáris biztonsági kockázatokat hordoz magában.
Az üzemeltetési engedély vonatkozik az atomerőművi blokk minden üzemállapotára, tehát a leállás utáni üzemállapotra is, nem csak a nukleáris alapú villamosenergia-termelésre, hiszen a nukleáris biztonság szavatolása minden üzemállapotban alapvető követelmény, hazai, nemzetközi követelmény, de a józan ész is ezt diktálja, képviselőtársaim. Az üzemeltetési engedély lejárta és a meghosszabbított üzemidőre vonatkozó engedély felfüggesztése miatt az az állapot alakulhatna ki, hogy az eredeti üzemeltetési engedély alapján már nem, a meghosszabbított, jogerős üzemidőre vonatkozó üzemeltetési engedély felfüggesztése miatt pedig még nem jogosult a nukleáris engedélyes a leállított reaktorblokkon egyébként szükséges üzemeltetési feladatokat végrehajtani. A nukleáris létesítmény engedélyes pedig nem tud jogerős, tervezett üzemidőn túli üzemeltetési engedéllyel és jogerős végleges leállítási engedéllyel is egyszerre rendelkezni. Erre tekintettel a leállított blokk üzemeltetésével kapcsolatos feladatok gyakorlását nem alapozza meg semmilyen engedély.
Ez a rendezetlen állapot érvényes a nukleáris engedélyes felügyeletét ellátó hatóság által a reaktorblokk ellenőrzésével kapcsolatos feladatainak végrehajtására is. Magyarországnak viszont teljesítenie kell - ahogy azt Aradszki képviselő úr az előterjesztő nevében elmondta - a nukleáris biztonsági követelményt, miszerint biztosítani kell, hogy a nukleáris létesítmény biztonságáért, a hatósági ellenőrzés folyamatos fenntartása mellett természetesen, de mégiscsak az engedély jogosultja viselje az elsődleges felelősséget, hogy ez a felelősség a nukleáris létesítmény teljes életciklusa során fennálljon.
A javasolt törvénymódosítás tehát a fentiekben ismertetett joghézag rendezését hivatott szolgálni annak érdekében, hogy az atomerőművi blokk bármely üzemállapotában végrehajtott műveletek a hatályos nukleáris biztonsági szabályzatokban rögzített követelményeknek megfelelően történhessenek, valamint ennek hatósági felügyelete jogilag megalapozott legyen.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt LMP-s Képviselőtársak! A törvényjavaslatban foglalt módosítás nem hat ki a bírói függetlenségre és a jogorvoslati jog gyakorlására. A javaslat mindössze azt az esetet rendezi, hogy ha a hatóság határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be, és egyúttal kérik a határozat végrehajtásának felfüggesztését, a bíróság érdemi döntéséig a nukleáris létesítmény működésének felfüggesztését a bíróság ne rendelhesse el. Remélem, hogy világosan mindannyian, nem csak a gazdasági bizottság tegnapi ülésén részt vett képviselőtársaim és képviselőcsoportok látják és értik ennek a rövid törvényjavaslatnak a felelős megalapozottságát. Én nagyon bízom benne, hogy nem politikai kérdésként kezeljük, hanem valóban rendszerbiztonsági kérdésként. Ez az előterjesztés, tisztelt képviselőtársaim, nem egy új Paksi Atomerőmű építésével kapcsolatos vita, hanem annak a joghézagnak a rendezése, amely az üzembiztonságot fenn tudja tartani még akkor is, ha azzal kapcsolatosan másoknak más véleményük van. Természetesen a jogorvoslat lehetőségét senki el nem vitatja.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť