DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény módosításához benyújtott javaslat elsősorban két területet érint. Az egyik része az úgynevezett információs társulásokra vonatkozó szabályozás pontosítását, aktualizálását végzi el, a másik meg pontosítja azoknak a határozatoknak a körét, amelyekkel szemben ugyan bírósági felülvizsgálati eljárás indítható, de a jogerős hatósági határozat végrehajtását a bíróság ne legyen jogosult felfüggeszteni.
Az atomenergiáról szóló törvény lehetővé teszi a radioaktívhulladék-tárolók és a kiégett kazetták tárolója környezetében szerveződött önkormányzati ellenőrzési és információs célú társulások Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból történő támogatását. A lakossággal való együttműködésnek ez a formája sikeresen működik. Magyarországon a kilencvenes évek elején négy társulás jött létre. E társulások keretében folytatott együttműködés, valamint a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból biztosított támogatás mindenekelőtt a lakosság tájékoztatását szolgálja, elősegíti, hogy a lakosság megfelelő információkhoz jusson a tárolók működésével és környezeti hatásaival kapcsolatban, továbbá e társulások társadalmi ellenőrzési feladatokat is ellátnak.
A hatályos jogi szabályozás alapján a társulások működését meghatározó speciális rendelkezések, valamint a támogatásukra vonatkozó szabályok szintén az atomenergiáról szóló törvényben találhatók. 2013. január 1-jén azonban hatályba lép a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, amely részletesen tartalmazza a társulások létrejöttére, megszűnésére, szervezetére és működésére vonatkozó szabályokat. A tisztelt Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat egyik célja tehát a társulásokra vonatkozó szabályozás összhangjának megteremtése oly módon, hogy a társulások létrejöttére és működésére vonatkozó szabályokat törli az atomenergiáról szóló törvény szövegéből, a társulásoknak nyújtható támogatás tekintetében pedig pontosítja a törvényi feltételeket.
A módosító javaslat másik része az atomerőmű biztonságos üzemeltetési követelményrendszeréhez kapcsolódik. Ennek a biztonságos üzemeltetési feltételrendszernek a kidolgozása során számos nemzetközi szinten előírt feltételnek kell megfelelni. A nemzetközi kötelezettségek alapján az atomerőmű teljes életciklusa során az engedélyest terheli az elsődleges felelősség a nukleáris létesítmény biztonságáért. Magyarországnak az engedélyezés szabályait úgy kell kialakítania, hogy ezeknek a követelményeknek eleget lehessen tenni. Ennek érdekében szükséges olyan kivételeket meghatározni, amikor nincs lehetőség arra, hogy az engedélyezési eljárásban a nukleáris biztonsági hatóság jogerős és végrehajtható határozatának végrehajtását a bíróság felfüggessze.
Azzal, hogy a törvényjavaslat értelmében a törvény a jövőben nem engedi az atomerőmű tervezett üzemidején túli üzemeltetéshez kiadott engedélyt tartalmazó jogerős és végrehajtható határozat végrehajtásának a felfüggesztését, biztosítottá válik az, hogy az atomerőmű bármely üzemállapotában végrehajtható műveleteket a hatályos biztonsági szabályzatokban rögzített követelményeknek megfelelően lehessen elvégezni.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a benyújtott javaslat egyrészt hézagpótló jellegű, tehát egy exlex állapot orvoslását célozza - ez az exlex állapot elsősorban a működési engedély megújításával kapcsolatos határozatnak a bírósági felülvizsgálati lehetőségnek az érintetlenül hagyása mellett a végrehajtás felfüggesztésének tilalmát jelenti -, másrészt meg az információs társulások szabályozását próbálja megadni, hogy pontosan milyen módon, milyen keretek között működjenek ezek az egyébként nagyon hasznos tevékenységet folytató társulások.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť